Відомий український шеф-кухар та ресторатор – Володимир Ярославський поділився на своїй сторінці інстаграм рецептом тіста Філо, за яким його готує й сам.
Читайте також Рецепт дня: класичний рецепт штруделя з яблуками та родзинками
Тісто Філо, або ще його називають витяжним тістом – це надзвичайно тонко розкатане прісне тісто, через яке можна прочитати рядки з газети. З такого тіста готують вертуту, штруделі та пироги з багатьма шарами. У турецькій кухні витяжне тісто називають юфка та готують з нього баклаву, тіропіти та бурек.
У 100 г тіста Філо 316 ккал.
Рецепт тіста Філо
- Ретельно просійте борошно, додайте розпушувач та сіль – перемішайте. Влийте воду кімнатної температури, яйце та олії – замішуємо тісто.
- Спочатку тісто буде липнути до рук, але через 10 хвилин його активного замішування воно стане еластичним та не липнутиме. Сформуйте з тіста кулю, загорніть у харчову плівку та залишіть на годину відпочити.
- Формуємо з тіста 6 кульок.
- Змішуємо кукурудзяний крохмаль з борошном.
- Розкачуємо кульки з тіста в прямокутник або коло – за бажанням, діаметром близько 15-18 см. Викладаємо їх один на одного та посипаємо сумішшю з крохмалю та борошна.
- Залишаємо всі 6 шарів на 10 хвилин відпочити в стопці та розкатуємо їх скалкою. Дуже важливо, щоб між шарами було достатньо суміші з борошна і крохмалю.
- Коли ви розкатали тісто до розміру 40х46 см дайте йому відпочити 5 хвилин, згодом обережно знімайте кожен шар, видаляйте зайве борошно кісточкою.
- Перекладати шари тіста слід на рушник, загорніть в рулон та загорніть для зберігання в харчову плівку. В холодильнику його можна зберігати близько 2 днів, а в морозилці – тиждень. Смачного!