Рецепти куті на Різдво: з пшона, пшениці, рису з горіхами, цукатами та сухофруктами
27 грудня 2020,
10:25
Читать новость на русском
Найголовніша страва у Святвечір – кутя. Її готують з пшениці, ячменю або рису, із додаванням сухофруктів, маку, меду, горіхів.
SmachnoNews підготував для вас підбірку рецептів до Святвечора та Різдва з трьома різними рецептами куті. Вважається, що чим багатша кутя, тим більше щастя і достатку чекає сім'ю в новому році.
Читайте також Страви на Католицьке Різдво: що приготувати на Святвечір
Пшенична кутя з горіхами і родзинками
Інгредієнти:– 350 г пшениці;
– 100 г маку;
– 2-3 ст. л меду;
– 100 г горіхів волоських;
– 100 г родзинок;
– 100 г кураги.
- Для приготування куті ретельно помийте пшеницю, замочіть у воді на 3 години.
- У каструлі варіть пшеницю 2-3 години на середньому вогні, щоб стала м'якою до повної готовності.
- Ретельно помийте мак, залийте окропом на 30 хвилин, злийте воду через сито, перетріть мак у ступці (або комбайні) до появи білого "молочка", додайте води, меду, перемішайте.
- Ретельно помийте курагу, залийте теплою водою, залиште на 15 хвилин.
- Почистіть горіхи, підсушіть та подрібніть.
- До готової пшениці додайте мак, горіхи та родзинки, ретельно перемішайте. За бажанням додайте узвар.
Кутя з пшениці
Кутя з пшона з маком, корицею і цукатами
Інгредієнти:– 300 г пшона;
– 150 г маку;
– 3 ст. л меду;
– 100 г горіхів волоських;
– 100 г родзинок;
– 100 г цукатів;
– 1 ч.л кориці;
– 15 г ванільного цукру.
- Для приготування куті ретельно помийте пшоно, замочіть в окропі на 15 хвилин.
- У каструлі варіть пшоно на середньому вогні до повної готовності.
- Ретельно помийте мак, залийте окропом на 30 хвилин, злийте воду через сито, перетріть мак у ступці (або комбайні) до появи білого "молочка", додайте води, меду, перемішайте.
- Почистіть горіхи, підсушіть та подрібніть.
- До готової каші додайте мак, ванільний цукор, кориці, горіхи, цукати, родзинки, ретельно перемішайте. При подачі додайте узвар.
Кутя з пшона
Рис з медом та сухофруктами
Кутя з рисом та курагою
Інгредієнти:– 250 г рису;
– 150 г маку;
– 3 ст. л меду;
– 100 г горіхів волоських;
– 100 г родзинок;
– 100 г кураги.
- Для приготування куті ретельно помийте рис, замочіть у воді на 20 хвилин, промийте.
- У каструлі з окропом варіть рис на середньому вогні до повної готовності.
- Ретельно помийте мак, залийте окропом на 30-45 хвилин, злийте воду через сито, перетріть мак у ступці (або комбайні) до появи білого "молочка", додайте води, меду, перемішайте.
- Почистіть горіхи, підсушіть та подрібніть.
- Ретельно помийте курагу, родзинки, залийте окропом, залиште на 20 хвилин.
- До звареного рису додайте меду, мак, горіхи, родзинки, курагу, ретельно перемішайте. При подачі додайте узвар.