Українська кухня підкорює світ: ТОП страв, які стали нашими гастрономічними візитівками

24 серпня 2021, 13:55
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Туристична галузь потроху оговтується після суворих карантинних обмежень. Площі Львова, Одеси, Києва заполонили гості з інших регіонів й навіть із-за кордону, зокрема з країн Перської затоки. І вабить туристів Україна не лише мальовничими пейзажами та розкішною архітектурою.

Особливу цікавість у мандрівників викликає місцева кухня. До Дня Незалежності редакція Смачно 24 склала гастрономічну карту найпопулярніших туристичних напрямків.

Читайте також Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля

Пізнаючи кухню, пізнаєш народ

Унікальними стравами може похизуватися кожна країна. Кухня концентрує в собі звичаї народу, його культурну, історичну, географічну своєрідність. Україна – ідеальне місце для тих, хто шукає нові смакові враження! Борщ із пампушками, вареники з сиром, домашні ковбаски, галушки, гречаники, грибна юшка, котлети по-київськи, львівський сирник – чим тільки не потішать українські кухарі!

Українські вареники / Фото Shutterstock

На півночі України часто готують страви з картоплі. Південь вражає різноманітністю рибних страв. Центральна Україна славиться кручениками та борщем із пампушками, Східна – рулькою та гречаниками. А в західних областях частують зупами, завиванцями, баношем та штруделями. Розгляньмо, якими ще смаколиками вражають туристів популярні локації України.

Кулінарне розмаїття Карпат

Знайомство з українськими стравами можна розпочати з автентичної карпатської кухні. Тут, серед гір, очі невтомно вбирають красу смарагдових ландшафтів, а кухня вражає рецептори багатющою палітрою смаків.

Карпати – це край білих грибів, тож тутешні жителі є неперевершеними майстрами варити грибну юшку зі сметаною. На Прикарпатті серед щоденних страв – банош. Так називають густу кашу з кукурудзяної крупи, приправлену сметаною. Банош подають гарячим зі шкварками (обсмаженим салом) та бринзою. А ще тут полюбляють бограч – дуже ситний гуляш із різних видів м'яса. У перекладі з угорської бограч означає "казанок" – цю страву й справді готують у казанку на відкритому вогні.

Карпатський банош / Фото Shutterstock

Серед закарпатських делікатесів радимо скуштувати кремзлики ( відомі також як мандрики або деруни) з м'ясом та завиванці – м'ясні рулети з тонко відбитого м'яса, у яке загорнуто начинку з грибами, сиром тощо. Завиванець скріплюють ниткою, злегка обсмажують, а потім тушкують. До речі, чудова ідея для безлічі домашніх варіацій!

Курячий завиванець із грибами та сиром

Курячий завиванець із грибами та сиром / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

  • Філе стегна курки ТМ "Наша Ряба" – 2 шт.;
  • печериці – 150 – 170 г;
  • 1 цибулина;
  • 1 невелика морквина;
  • тертий сир – 50 г;
  • спеції для курки;
  • сіль та перець – на ваш смак;
  • олія для обсмажування.
  • зелень.

Приготування:

  1. Куряче філе відбиваємо й приправляємо спеціями.
  2. Печериці миємо, дрібно нарізаємо та обсмажуємо до м'якості.
  3. До готових грибів додаємо дрібно нарізану цибулю й терту моркву.
  4. Смажимо суміш до розм’якшення овочів і солимо.
  5. На відбиті м’ясні пласти викладаємо грибну начинку, посипаємо її тертим сиром.
  6. Згортаємо рулетики, закріплюємо нитками й запікаємо до готовності.
  7. Подаємо, прикрасивши зеленню.

Примхливий Львів

Львів по праву вважається гастрономічною столицею України. Так повелося, що у Львові пити та їсти – це не просто споживацька культура. Це – мистецтво!

У львівській кухні українські кулінарні традиції поєдналися з австрійськими, польськими, румунськими та єврейськими. Місто Лева славиться запашною кавою, а десертів тут стільки, аж очі розбігаються! Найпопулярнішим смаколиком є львівський сирник, який за особливим рецептом готує кожен поважний заклад.

Львівський сирник / Фото Shutterstock

Ще у Львові готують рибну зупу з рисом, цвіклі (бурячок із хроном), помідорову зупу з ляним (тобто сметаноподібним) тістом, пампушки та різноманітні штруделі – з вишнями, яблуком, сиром і шпинатом, куркою та грибами. Приготуйте штрудель удома й почастуйте близьких цією смакотою!

Одеський рибний рай

Місто на Північному Причорномор'ї – справжній рай для шанувальників рибних страв. Одеса славиться розмаїттям наїдків із морепродуктів – від биточків із бичка (тісто, змішане з подрібненою рибкою й обсмажене в олії) до неймовірної гефілте фіш (фаршированої риби – коронної страви одеських євреїв).

Гефілте фіш / Фото Shutterstock

Серед містян та гостей міста дуже популярний одеський плов із мідіями – його подають як у ресторанах, так і в невеличких кав'ярнях. Ну і як не згадати ще одну єврейську страву – фаршировану лівером курячу шийку. Смакота – неймовірна!

Кухня Києва: чим дивує столиця

Гастрономічними символами Києва є київський борщ, апетитна котлета по-київськи та славетний київський торт. Густий київський борщ готують щонайменше з двох видів м’яса (можна використовувати яловичину, баранину чи курятину) і окрім лаврового листа й чорного перцю присмачують чорносливом та в’яленою грушею.

Український борщ / Фото Shutterstock

А чи знаєте ви, що київський торт, який давно став чи не головною візитівкою української столиці, було створено випадково? Якось кондитери забули поставити збиті білки до холодильника й, щоб виправити помилку, намастили сухі білкові коржі кремом. Вийшов неймовірний десерт, надзвичайно популярний як серед киян, так і серед гостей столиці.

Київський торт / Фото Shutterstock

Ще одна характерна столична страва – дуже смачна котлета по-київськи з курячої грудки, начиненої вершковим маслом та зеленню. Котлета виходить хрумкою (завдяки паніруванню), а масляна серединка так апетитно витікає під час нарізання... Скуштувавши цю смакоту, ви неодмінно захочете приготувати її вдома – незважаючи на калорійність!

Котлета по-київськи

Котлета по-київськи / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

  • куряче філе ТМ "Наша Ряба" – 1,2 кг;
  • вершкове масло – 140 г;
  • зелень петрушки – 20 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • молоко – 100 мл;
  • пшеничне борошно – 60 г;
  • олія – 300 мл;
  • панірувальні сухарі – 140 г;
  • перець на ваш смак.

Приготування:

  1. Куряче філе накрийте харчовою плівкою й обережно відбийте.
  2. Зелень петрушки дрібненько посічіть.
  3. Змішайте м'яке вершкове масло з посіченою петрушкою, розділіть ложкою на порції й покладіть на 3 – 5 хвилин до морозильної камери, щоб масло трохи затверділо.
  4. Підморожену масляну начинку викладіть на середину кожного пласта відбитого філе й загорніть котлету так, щоб краї заходили один на одного.
  5. Помістіть котлети до морозильної камери на 5 хвилин.
  6. Яйця та молоко збийте віничком, як на омлет.
  7. Котлети поперчіть, посоліть та обкачайте в борошні. Умочіть у яєчно-молочну суміш і обкачайте в панірувальних сухарях. Повторіть останні дві дії ще раз.
  8. Розігрійте сковороду з олією й обсмажте на ній котлети до золотавої скоринки (упродовж 5 хвилин).
  9. Тим часом розігрійте духову шафу до 200℃.
  10. Перекладіть котлети зі сковороди на вистелене фольгою чи пергаментним папером деко й відправте до духовки на 10 хвилин.
  11. Подавайте з гарніром.

Отже, подорожуйте Україною, пізнаючи нові смаки рідної кухні!