Особливу цікавість у мандрівників викликає місцева кухня. До Дня Незалежності редакція Смачно 24 склала гастрономічну карту найпопулярніших туристичних напрямків.

Читайте також Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля

Пізнаючи кухню, пізнаєш народ

Унікальними стравами може похизуватися кожна країна. Кухня концентрує в собі звичаї народу, його культурну, історичну, географічну своєрідність. Україна – ідеальне місце для тих, хто шукає нові смакові враження! Борщ із пампушками, вареники з сиром, домашні ковбаски, галушки, гречаники, грибна юшка, котлети по-київськи, львівський сирник – чим тільки не потішать українські кухарі!

Українські вареники / Фото Shutterstock

На півночі України часто готують страви з картоплі. Південь вражає різноманітністю рибних страв. Центральна Україна славиться кручениками та борщем із пампушками, Східна – рулькою та гречаниками. А в західних областях частують зупами, завиванцями, баношем та штруделями. Розгляньмо, якими ще смаколиками вражають туристів популярні локації України.

Кулінарне розмаїття Карпат

Знайомство з українськими стравами можна розпочати з автентичної карпатської кухні. Тут, серед гір, очі невтомно вбирають красу смарагдових ландшафтів, а кухня вражає рецептори багатющою палітрою смаків.

Карпати – це край білих грибів, тож тутешні жителі є неперевершеними майстрами варити грибну юшку зі сметаною. На Прикарпатті серед щоденних страв – банош. Так називають густу кашу з кукурудзяної крупи, приправлену сметаною. Банош подають гарячим зі шкварками (обсмаженим салом) та бринзою. А ще тут полюбляють бограч – дуже ситний гуляш із різних видів м'яса. У перекладі з угорської бограч означає "казанок" – цю страву й справді готують у казанку на відкритому вогні.

Карпатський банош / Фото Shutterstock

Курячий завиванець із грибами та сиром

Курячий завиванець із грибами та сиром / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Куряче філе відбиваємо й приправляємо спеціями.
  2. Печериці миємо, дрібно нарізаємо та обсмажуємо до м'якості.
  3. До готових грибів додаємо дрібно нарізану цибулю й терту моркву.
  4. Смажимо суміш до розм’якшення овочів і солимо.
  5. На відбиті м’ясні пласти викладаємо грибну начинку, посипаємо її тертим сиром.
  6. Згортаємо рулетики, закріплюємо нитками й запікаємо до готовності.
  7. Подаємо, прикрасивши зеленню.

Примхливий Львів

Львів по праву вважається гастрономічною столицею України. Так повелося, що у Львові пити та їсти – це не просто споживацька культура. Це – мистецтво!

Львівський сирник / Фото Shutterstock

Ще у Львові готують рибну зупу з рисом, цвіклі (бурячок із хроном), помідорову зупу з ляним (тобто сметаноподібним) тістом, пампушки та різноманітні штруделі – з вишнями, яблуком, сиром і шпинатом, куркою та грибами. Приготуйте штрудель удома й почастуйте близьких цією смакотою!

Одеський рибний рай

Місто на Північному Причорномор'ї – справжній рай для шанувальників рибних страв. Одеса славиться розмаїттям наїдків із морепродуктів – від биточків із бичка (тісто, змішане з подрібненою рибкою й обсмажене в олії) до неймовірної гефілте фіш (фаршированої риби – коронної страви одеських євреїв).

Гефілте фіш / Фото Shutterstock

Серед містян та гостей міста дуже популярний одеський плов із мідіями – його подають як у ресторанах, так і в невеличких кав'ярнях. Ну і як не згадати ще одну єврейську страву – фаршировану лівером курячу шийку. Смакота – неймовірна!

Кухня Києва: чим дивує столиця

Гастрономічними символами Києва є київський борщ, апетитна котлета по-київськи та славетний київський торт. Густий київський борщ готують щонайменше з двох видів м’яса (можна використовувати яловичину, баранину чи курятину) і окрім лаврового листа й чорного перцю присмачують чорносливом та в’яленою грушею.

Український борщ / Фото Shutterstock

київський торт

Київський торт / Фото Shutterstock

Ще одна характерна столична страва – дуже смачна котлета по-київськи з курячої грудки, начиненої вершковим маслом та зеленню. Котлета виходить хрумкою (завдяки паніруванню), а масляна серединка так апетитно витікає під час нарізання... Скуштувавши цю смакоту, ви неодмінно захочете приготувати її вдома – незважаючи на калорійність!

Котлета по-київськи

котлета по-київськи

Котлета по-київськи / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Куряче філе накрийте харчовою плівкою й обережно відбийте.
  2. Зелень петрушки дрібненько посічіть.
  3. Змішайте м'яке вершкове масло з посіченою петрушкою, розділіть ложкою на порції й покладіть на 3 – 5 хвилин до морозильної камери, щоб масло трохи затверділо.
  4. Підморожену масляну начинку викладіть на середину кожного пласта відбитого філе й загорніть котлету так, щоб краї заходили один на одного.
  5. Помістіть котлети до морозильної камери на 5 хвилин.
  6. Яйця та молоко збийте віничком, як на омлет.
  7. Котлети поперчіть, посоліть та обкачайте в борошні. Умочіть у яєчно-молочну суміш і обкачайте в панірувальних сухарях. Повторіть останні дві дії ще раз.
  8. Розігрійте сковороду з олією й обсмажте на ній котлети до золотавої скоринки (упродовж 5 хвилин).
  9. Тим часом розігрійте духову шафу до 200℃.
  10. Перекладіть котлети зі сковороди на вистелене фольгою чи пергаментним папером деко й відправте до духовки на 10 хвилин.
  11. Подавайте з гарніром.

Отже, подорожуйте Україною, пізнаючи нові смаки рідної кухні!