Що любив їсти та пити великий Кобзар: цими стравами ви ласуєте і досі

9 березня 2024, 09:03
Читать новость на русском

Джерело:

Шуба

Відомо, що наш Кобзар був життєлюбом. І кухню також дуже шанував. За спогадами сучасників, Тарас Шевченко дуже любив смачно поїсти та був гурманом.

31 січня 1843 року в листі до Яна Кухаренка Шевченко просив друга більше не згадувати в листуванні вареники: "Проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так, так тобі і лізе в очі…". До Дня народження Тараса Шевченка приготуйте страви, які він би залюбки теж скуштував.

Цікаво "Водний Світ" дарує відчуття свята: що особливого приготувати з морепродуктами

Серед улюблених страв самого відомого українського поета були борщ, заправлений пшоном, гречані вареники, пельмені, ковбаса й шинка, кава й чай з ромом, алкоголь (шампанське, херес, мадера, горілка). Одним із найулюбленіших його напоїв був чай з ромом.

Гречані вареники

  • Час: 1 година
  • Порцій: 4

Дуже смачно / Фото pexels

Інгредієнти:
для тіста:
– 3 склянки гречаного борошна;
– 1 яйце;
– пів склянки води;

– пів чайної ложки солі;
для начинки:
– 600 грамів сиру;
– яйце;
– пів чайної ложки солі;
для соусу:
– 50 грамів сметани;
– 40 грамів масла.

Приготування:

  1. Доведіть до кипіння воду для тіста. Всипте муку, сіль, вбийте яйце. Заваріть тісто, добре все перемішавши.
  2. Протріть сир через сито, перемішайте його із сирим яйцем, цукром і сіллю.
  3. Сформуйте на долоні круглі тонкі коржі, в центр кожного викладайте начинку з сиру, заліпіть звичайні напівкруглі вареники.
  4. Опустіть вареники в киплячу підсолену воду і варіть 10 – 12 хвилин.
  5. При подачі можна полити їх сметаною або розтопленим вершковим маслом.
Друзі вирішили зробити сюрприз і прийшли у гості без попередження? Будьте готові до будь-якої несподіванки разом із ТМ "Водний Світ". Морепродукти бренду не тільки смачні, а й корисні, адже містять вітаміни, мінерали, Омега-3 та рибний білок. Вони обов’язково припадуть до душі навіть затятим гурманам.

Чай з ромом

  • Час: 20 хвилин
  • Порцій: 1

Дуже смачний напій / Фото unsplash

Інгредієнти:
– 1 чашка води;
– 1 чайна ложка чорного чаю;
– 1 – 2 столові ложки рому;
– 1 – 2 чайні ложки цукру або меду;
– сік лимону.

Приготування:

  1. Прокип'ятіть воду у чайнику або каструлі.
  2. Додайте чай у чашку та залийте гарячою водою. Дайте чаю заваритися протягом 3 – 5 хвилин, залежно від вибраного сорту чаю та бажаної міцності напою.
  3. Після заварювання чаю, додайте ром та цукор або мед. Добре змішайте.
  4. Якщо бажаєте, ви можете додати сік лимона для свіжості.

Особливий смак української кухні: як приготувати кашу "Зозуля".