МЗС України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, повідомляє пресслужба Клопотенка.

Читайте також Хай думають, що хочуть, але борщ – український, – NYT про Ольгу Габро та секрети її борщу


Євген Клопотенко

Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то швидше за все в меню ви побачите "Борщ (російський суп)". Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурної ідентифікації нації,
– прокоментував шеф-кухар.

Назва поданої заявки – "Культура приготування українського борщу". На розгляд заявки може піти 2 або й 3 роки. Протягом цього часу Україна має продемонструвати, що борщ дійсно є цінністю держави. Проводити фестивалі борщу, ввести День борщу та навіть розробити телепрограми про борщ – це і є додаткові важливі кроки, які має зробити Україна, щоб отримати результат.


Український ресторатор Євген Клопотенко

Поданий документ складається з понад 700 сторінок, де зібрано докази того, що борщ походить з України та тісно переплетений з українською культурою.