Дієтологиня Світлана Фус у колонці "НВ" поділилась, що постійно стикається з одними й тими ж запитаннями від пацієнтів та користувачів соцмереж про те, яке м'ясо потрібно вживати у щоденному раціоні, щоб не зашкодити організму та щоб там не було антибіотиків.

До теми Смачні рецепти з курячого філе на будь-який смак

Найбільш популярним в Україні м’ясом, відомим своїми дієтичними властивостями та багатим на білок, є курятина. Проте, люди бояться його купувати через так звані антибіотики, якими "наколюють" м'ясо. Ці питання приблизно звучать в так: "як ви можете рекомендувати м’ясо, яке напхане антибіотиками та всілякою хімією. І взагалі, куряче м'ясо промислового виробництва вживати не можна, краще їсти домашню курку…".

Не секрет, що перше, що відлякує людей від курячого м'яса – це антибіотики, які можуть міститись у ньому та негативно впливати на людський організм. Існує багато чуток, що при потраплянні антибіотиків із курячого м’яса в організм людини вони можуть викликати алергічні реакції та призводять до розвитку антибіотикорезистентності – нечутливості до них.

Чому виробники застосовують антибіотики

Відомо, що з кожним днем в усьому світі виробництво антибіотиків щоразу збільшується і велика частина цього обсягу використовується у тваринництві. Та всьому завжди є своє пояснення та причини.

Антибіотики застосовують в птахівництві в разі захворювання птиці – коли це єдиний спосіб боротьби із сальмонельозом, кишковою паличкою або іншою інфекцією, – зазначила Світлана Фус.

Світлана Фус

Світлана Фус / facebook.com/svetlanafus

Якщо вчасно не діагностувати та не розпочати лікування птиці, до нас, як споживачів, надійде заражена та хвора продукція. Про наслідки від сальмонельозу, думаємо, всі ми чули не раз – це важка й при невчасному лікуванні смертельна хвороба.

Застосування антибактеріальних препаратів при лікуванні курятини має відбуватися суворо за показаннями, під контролем ветеринарного лікаря і Державної служби з питань безпеки харчових продуктів.

"Після застосування антибіотиків обов’язково повинен бути витриманий період до повного виведення лікарського препарату з організму птиці та проведені аналізи, які підтверджують, що залишків антибіотиків у м’ясі немає. Тільки в такому разі м’ясо птиці може бути випущено в продаж", – коментує дієтологиня.

Виробник має зазначати на упакуванні такої продукції відповідне маркування – "без залишків антибіотиків", саме вона і є гарантією безпеки та якості для покупця. Якщо ж виробник взагалі не використовує антибіотики, тоді він маркує свою продукцію "без антибіотиків".

Курятина "Наша Ряба" – без антибіотиків

Та, на жаль, не всі виробники ставляться до виробництва відповідально. Недобросовісні використовують антибіотики з метою профілактики, при цьому вони не регламентують дозу препарату й не перевіряють чутливість до них у разі появи хвороби. Не витримані терміни виведення антибіотику з птиці дійсно можуть призвести до низки захворювань в організмі людини.

"За такого неадекватного застосування антибактеріальних препаратів в організмі курки можуть утворюватися стійкі до антибіотиків бактерії. І тоді не тільки антибіотики, але й ці стійкі бактерії становитимуть небезпеку для здоров'я людини", – стверджує Світлана Фус.

Стійкість до антибіотиків – одна з найбільш серйозних загроз для здоров'я людства

Річ у тому, що стійкість до антибіотиків розвивається не у людей чи тварин, а у бактерій. Саме ці "стійкі" бактерії при потраплянні в організм людини або тварини можуть викликати розвиток інфекцій, які не будуть піддаватись лікуванню.

Домашня курка краща, скажете ви! Та це лише в тому разі, якщо ви впевнені у людині, яка її вирощує, або займаєтесь її вигодовуванням самі.

Та що ви знаєте про курятину, яку продають на ринку або біля нього? Можливо, вона й вирощена без "хімії", але де гарантії, що господар не продає хвору птицю? Не маючи відповідного діагностування та лікування в домашніх умовах, неможливо провести потрібні аналізи та гарантувати якість м’яса.

Перевірити якість домашньої курятини, купленої на ринку, набагато складніше, ніж вирощеної на птахофабриці ще й тому, що для проведення аналізів необхідне спеціальне обладнання. За зовнішнім виглядом, за кольором або запахом визначити вміст антибіотиків або хвороботворних мікробів в курячому м'ясі неможливо, – зазначила Світлана Фус.

Недарма великі корпорації, які володіють мережею ресторанів по всьому світу, висувають високі вимоги до вибору продуктів харчування і шукають тих постачальників, що не застосовують антибіотики в процесі вирощування птиці. Якщо наші підприємства експортують свою продукцію за кордон, де вимоги до якості вищі та перевірки більш серйозні, це вже свідчить про те, що всі умови за якістю ними виконуються.

Ось кілька порад від Світлани Фус, що допоможуть запобігти поширенню стійкості до антибіотиків:

  • приймати антибіотики слід тільки за призначенням кваліфікованого працівника охорони здоров’я;
  • ніколи не використовуйте антибіотики, якщо в них нема потреби, не займайтеся самолікуванням;
  • якщо є необхідність вживати антибіотики, робіть це протягом того часу, який рекомендує лікар;
  • запобігайте зараженню: регулярно мийте руки, дотримуйтесь гігієни під час приготування їжі, уникайте тісного контакту з хворими, завчасно робіть щеплення.
Робіть правильний вибір, уважно читайте маркування на продукції та пам’ятайте, що наше здоров’я завжди залежить тільки від нас!