Яйця є у кожному холодильнику, адже це універсальний інгредієнт. Але чому так важливо дотримуватися правильного часу варіння, і як впливає перевищення часу на смак та вигляд страви?

Цікаво Можливо ви смажили котлети не правильно: навіщо додавати лід у фарш

Що відбудеться, якщо варити яйце надто довго

Довге варіння може призвести до перевареного жовтка, в результаті чого він набуде зеленого відтінку. Цей колір виникає внаслідок хімічної реакції між залізом та сіркою, які містяться в жовтку.

Довге варіння також може призвести до перегородки між жовтком і білком, що робить яйце менш привабливим у розрізі. Білок яйця може стати гумовим та жорстким, якщо його варити занадто довго. Таким чином зникне його ніжний смак та текстура.

Чудовий інгредієнт для безлічі страв / Фото unsplash

Як це вплине на вигляд та смак страви

Якщо яйця варити занадто довго, вони можуть мати непривабливий вигляд через зеленуватий відтінок жовтка та гумовий білок. Це може вплинути на загальний вигляд та апетитність страви, особливо якщо яйця використовуються як декоративний елемент.

Варені довше, ніж потрібно, яйця можуть втратити частину свого ніжного смаку та аромату, що робить їх менш привабливими для споживання.

Скільки потрібно варити яйця "на круто"

Якщо ви бажаєте середньо варені яйця з жовтком, який залишається м'яким, але частково затверділим, варіть їх приблизно 8 – 9 хвилин.

Для яєць варених на "круто" з повністю затверділим жовтком варіть їх приблизно 10 – 12 хвилин.

Цей час може варіюватися залежно від потужності плити, розміру яєць та від того, чи додається яйце в киплячу воду або вариться разом з водою. Для отримання найточніших результатів рекомендується використовувати таймер або годинник і слідкувати за часом варіння.

Дізнайтеся всі деталі: як правильно обрати лимони.