Передвеликодній піст триває 40 днів, і з кожним днем нашого утримання від їжі тваринного походження, кількість ферментів, які допомагають її засвоювати, зменшується. Наша травна система звикає працювати в економному режимі. Тож якщо по завершенні посту відразу накинутися на жирні продукти – шлунок, жовчний міхур, підшлункова залоза та печінка за таке інтенсивне розговіння не подякують. Особливо це небезпечно, якщо у вас є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Читайте також Збираємо великодній кошик: які продукти покласти та як зробити їх корисними

Отже, у перші дні свята віддавайте перевагу стравам, які легше засвоюються:

  • із дієтичних видів м'яса (курятині, індичатині, кролятині);
  • рибним;
  • на основі молочних та кисломолочних продуктів із мінімальною жирністю;
  • овочевим (за винятком крохмалистих і заправлених майонезом).

Головне – не поспішайте повернутися до звичного харчування, їжте малими порціями, адже попереду – цілий тиждень із великодніми наїдками! Із посту треба виходити потихеньку – тоді від нього буде сама лише користь для здоров’я.

Як легко вийти з посту:

  1. Розпочніть святкову трапезу із сирної паски, кисломолочний сир для якої оберіть нежирний – 5%-ний.
  2. Якщо впродовж усього посту ви не споживали курячих яєць, великодньої неділі дозвольте собі лише одне, адже це важкий продукт для травлення.
  3. Із м’ясних наїдків обирайте дієтичні ковбаски чи рулети з курятини. Куряче м’ясо шлунок перетравлює відносно легко, тож ви добре почуватиметесь. Якщо не можете встояти перед ароматним шашликом, який останніми днями посту вам просто вже ввижався, – приготуйте його з дієтичного курячого філе з додаванням спецій.
  4. Після кожного прийому їжі обов’язково дослухайтесь до свого організму. Відчули після котрогось із продуктів важкість – відкладіть його на кілька днів.
  5. А от свіжої зелені, фруктів та овочів їжте побільше: вони сприяють травленню.

Щоб спростити вам вибір святкових наїдків після посту, ми підготували кілька рецептів апетитних страв – на будь-який смак! Вам залишається тільки обрати, що готувати, або ж приготувати всього по трішки.

Парові котлети

  • Час приготування: 35 хвилин
  • Кількість порцій: 4 персони

Парові котлети / Фото Наша Ряба

Інгредієнти:

Приготування:

  1. У невеликій мисці змішайте вівсяні пластівці, курячі яйця з вершками. Залиште суміш на 5 хвилин, щоб пластівці набухли.
  2. Додайте до яєчно-вівсяної суміші курячий фарш, дрібно нарізаний кріп та спеції на свій смак. Ретельно вимішайте масу руками.
  3. Розділіть фарш на 9 – 10 частин і сформуйте овальні котлети.
  4. Викладіть котлети до пароварки й пропарюйте до готовності 10 – 15 хвилин.

Домашній крем-сир

  • Час приготування: 12 – 18 годин
  • Кількість порцій: 1 (близько 320 грамів)

Домашній крем-сир / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Додаткові девайси:

Приготування:

  1. Згорніть марлю вчетверо й викладіть на велике сито.
  2. У глибокій мисці змішайте грецький йогурт, сметану, трішки посоліть. Ретельно вимішайте ложкою.
  3. Перелийте масу на марлю й обережно загорніть краї. Перекладіть масу в сито, що стоїть на глибокій тарілці, до якої стікатиме сироватка.
  4. Накрийте сито з масою в марлі харчовою плівкою й поставте зверху миску з водою чи крупами або будь-який інший прес.
  5. Відправте заготовку до холодильника на 12 – 18 годин.
  6. Злийте сироватку. Зніміть крем-сир у марлі із сита, перекладіть на таріль – і насолоджуйтеся домашнім делікатесом.

Легкий салат із куркою, огірком та йогуртом

  • Час приготування: 30 хвилин
  • Кількість порцій: 4 персони

Легкий салат із куркою, огірком та йогуртом / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Відваріть куряче філе до готовності в підсоленій воді.
  2. Охолодіть м'ясо й дрібно наріжте.
  3. Натріть твердий сир на грубій тертці. Огірок наріжте дрібним кубиком.
  4. На дно салатниці викладіть листя салату.
  5. В окремій мисці з’єднайте курятину, твердий сир, вичавлений часник та огірок.
  6. Заправте салат йогуртом та гірчицею.
  7. Вистеліть таріль салатним листям, зверху викладіть заправлену масу. Салат готовий!

Смачного!