18 серпня,
12:48
Рецепт аджики, який зведе з розуму кожного
Джерело:
АпострофОдна з найпопулярніших зимових закусок – аджика. Її подають до м'яса, риби, овочевих гарнірів, або просто вмочують шматочок свіжого хліба.
Аджика – це неймовірно яскрава і ароматна абхазько-грузинська гостра закуска, яку готують у вигляді пастоподібної маси. Вона обов’язково повинна бути в зимовому арсеналі кожної господині
Читайте також Соковитий курячий фарш з улюбленими овочами: готуємо запіканку за простим рецептом
І якщо ви вже куштували в міру гостру аджику з кабачків або сиру з хроном, приготуйтеся цього разу зануритися в класичний варіант, який неодмінно пожвавить ваші смакові рецептори.
Рецепт аджики на зиму
- Час: 2 години
- Порції: 2
– 6 кілограмів помідорів;
– 1 кілограм солодкого перцю;
– 300 грамів гострого перцю;
– 300 грамів часнику;
– 150 грамів солі;
– 100 грамів цукру;
– 300 грамів олії;
– 200 грамів оцту;
– 100 грамів зелені.
Приготування:
- Щоб аджика вийшла густою, краще обирати м'ясисті сорти помідорів. Якщо помідори водянисті, можна злити частину соку після нарізки або ж уварювати аджику більш тривалий проміжок часу.
- Помідори та перці промиваємо водою, зрізаємо, якщо є зіпсовані місця. Томати розрізаємо навпіл, вирізаємо місця кріплення плодоніжки. З болгарського перцю вирізаємо насіннєву коробку та білі прожилки, подрібнюємо.
- У гіркого стручкового перцю обрізаємо кінчик і виймаємо насіння.
- Часник чистимо від лушпиння, дрібно ріжемо ножем або пропускаємо через прес. Зелень промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники на кілька хвилин. Потім дрібно рубаємо ножем.
- Помідори та перці необхідно подрібнити у пюре – зробити це можна за допомогою кухонного комбайна, м'ясорубки або блендера.
- Переливаємо отриману масу в одну велику каструлю або кілька і ставимо на плиту. На середньому вогні доводимо до кипіння, потім додаємо рослинну олію і варимо приблизно 1 годину. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою.
- Стерилізуємо банки та кришки. Банки промиваємо із содою у проточній воді. Стерилізуємо в духовці – ставимо їх на решітку в холодну духовку та вмикаємо температуру 150 – 180 градусів. Після того, як духовка нагріється, чекаємо близько 20 хвилин.
- Додаємо в аджику сіль, цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Потім вливаємо оцет і проварюємо ще приблизно 10 хвилин. Наприкінці додаємо часник і зелень, перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Розливаємо киплячу аджику в стерильні банки і закочуємо кришками. Перевертаємо догори дном, накриваємо теплою ковдрою і чекаємо приблизно добу, доки вона не охолоне. Потім прибираємо баночки в прохолодне місце до зими.
Смачного!
Сподобався рецепт? Спробуйте також приготувати домашній кетчуп за нашим рецептом.