Аджика – це неймовірно яскрава і ароматна абхазько-грузинська гостра закуска, яку готують у вигляді пастоподібної маси. Вона обов’язково повинна бути в зимовому арсеналі кожної господині

Читайте також Соковитий курячий фарш з улюбленими овочами: готуємо запіканку за простим рецептом

І якщо ви вже куштували в міру гостру аджику з кабачків або сиру з хроном, приготуйтеся цього разу зануритися в класичний варіант, який неодмінно пожвавить ваші смакові рецептори.

Рецепт аджики на зиму

  • Час: 2 години
  • Порції: 2

Приготування:

  • Щоб аджика вийшла густою, краще обирати м'ясисті сорти помідорів. Якщо помідори водянисті, можна злити частину соку після нарізки або ж уварювати аджику більш тривалий проміжок часу.
  • Помідори та перці промиваємо водою, зрізаємо, якщо є зіпсовані місця. Томати розрізаємо навпіл, вирізаємо місця кріплення плодоніжки. З болгарського перцю вирізаємо насіннєву коробку та білі прожилки, подрібнюємо.
  • У гіркого стручкового перцю обрізаємо кінчик і виймаємо насіння.
  • Часник чистимо від лушпиння, дрібно ріжемо ножем або пропускаємо через прес. Зелень промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники на кілька хвилин. Потім дрібно рубаємо ножем.
  • Помідори та перці необхідно подрібнити у пюре – зробити це можна за допомогою кухонного комбайна, м'ясорубки або блендера.
  • Переливаємо отриману масу в одну велику каструлю або кілька і ставимо на плиту. На середньому вогні доводимо до кипіння, потім додаємо рослинну олію і варимо приблизно 1 годину. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою.
  • Стерилізуємо банки та кришки. Банки промиваємо із содою у проточній воді. Стерилізуємо в духовці – ставимо їх на решітку в холодну духовку та вмикаємо температуру 150 – 180 градусів. Після того, як духовка нагріється, чекаємо близько 20 хвилин.
  • Додаємо в аджику сіль, цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Потім вливаємо оцет і проварюємо ще приблизно 10 хвилин. Наприкінці додаємо часник і зелень, перемішуємо і знімаємо з вогню.
  • Розливаємо киплячу аджику в стерильні банки і закочуємо кришками. Перевертаємо догори дном, накриваємо теплою ковдрою і чекаємо приблизно добу, доки вона не охолоне. Потім прибираємо баночки в прохолодне місце до зими.

Смачного!