Червоний борщ, на перший погляд, досить складний у приготуванні. Він може вийти несмачним, кислим або занадто світлим. Чому борщ втрачає колір при варінні? Причин може бути декілька. Ось прості поради, як зберегти колір цієї гордості української кухні.

Не пропустіть Як смажити куряче філе, щоб воно вийшло соковитим: помилки, які псують страву

Чому борщ змінив свій колір

Мало хто знає, чому борщ втрачає колір при варінні. Для приготування борщу обов'язковим інгредієнтом є буряк. Саме цей овоч дає страві такий красивий колір. На жаль, ця хімічна сполука досить нестабільна і на неї впливають різні фактори, серед яких температура. Бетаїн швидко розкладається, якщо борщ буде кипіти.

Неймовірна страва / Фото unsplash

Якщо варити страву занадто довго або довести її до кипіння, червоний колір поблідне. Готувати його потрібно, так само як і бульйон, тобто поставити конфорку на дуже маленьку потужність, щоб борщ варився повільно і тільки "моргав". За цей час всі його інгредієнти віддадуть страві найкраще.

Як зробити, щоб борщ мав гарний колір

У приготуванні борщу важливу роль відіграють спеції. Не забудьте про сіль, перець, майоран, зерна запашного перцю і лавровий лист. Це додасть супу солодкий, але злегка гострий смак. Найкраще варити овочі до м’якості. Можна пасерувати всі овочі разом, як цього вимагає класичний рецепт, але в кінці варіння додати в каструлю трохи сирого бурякового соку.

Кислота (лимонна або оцет) допомагає зберегти колір буряка. В самому кінці можна додати 4 столові ложки лимонного соку або трохи винного оцту. Така невелика кислинка важлива не тільки своїм кольором, але і смаком.