Панетоне – пухка та солодка італійська здоба, паска, яку готують щороку на свята у кожній родині. Вони дуже схожі на наші традиційні паски на Великдень, але технологія приготування тіста трішки інша.
Читайте також Три смачні закуски до столу нашвидкуруч: прості рецепти
Панетоне можуть бути з родзинками, цукатами, горішками, шоколадними та іншими начинками. Український шеф-кухар та експерт кулінарного шоу "Мастер Шеф" Володимир Ярославський поділився рецептом панетоне з начинкою з крем-сиру та згущеного молока.
Рецепт панетоне з начинкою
- Час: 8 годин
- Порції: 2 штуки
Приготування:
- ️За 24 години або на ніч ставимо опару: 70 грамів води, 70 грамів борошна і 2 грами сухих дріжджів, все добре перемішуємо і накриваємо плівкою. Цукати заливаємо коньяком, закриваємо плівкою.
- В день приготування змішуємо:
– 200 г ледь теплого питного йогурту;
– 12 г сухих дріжджів
– 135 г стартеру
– 200 г борошна
- Все добре перемішуємо й залишаємо на 1 – 2 години добре підійти.
- Додаємо 220 грамів борошна та 135 грамів жовтків, все добре замішуємо.
- Далі додаємо цукор, сіль, вимішуємо тісто близько 5 хвилин поки не розчиниться цукор і додаємо секретний інгредієнт – ефірну олію лимона і знов вимішуємо тісто.
- Додаємо вершкове масло кімнатної температури у чотири прийоми, близько 4 хвилин вимішуємо.
- Виймаємо тісто на стіл, легенько розтягуємо, висипаємо замочені цукати й складаємо тісто в 4 рази. Даємо добре підійти, розділяємо на 2 паски. Кожен шматок знов розтягуємо і складаємо в 4 рази (як з хлібом).
- Поміщаємо тісто у форму змащену маслом і ставимо в тепле місце, а поряд стакан окропу, щоб волого було. Даємо підійти в 4 рази.
- Духовку нагріваємо заздалегідь до 180 градусів, паску злегка надрізаємо, змащуємо яйцем і кладемо шматочок масла зверху. Відправляємо паску у духовку на 170 градусів на 15 хвилин. На дно духовки наливаємо стакан окропу. Далі при 145 градусах випікаємо ще 45 хвилин.
- Виймаємо панетоне, нитку кріпимо на дно форми й підвішуємо виріб охолонути до гори дном.
- Змішуємо крем-сир з банкою вареного згущеного молока. У пасочці вирізаємо серединку, обережно виймаємо ложкою м’якуш і кладемо половину начинки, закриваємо "кришечкою".
- Зверху прикрашаємо, як зазвичай, меренгою і прикрасами.
- Зберігаємо готову паску панетоне в холодильнику 5 днів.
Смачного!