Панетоне – пухка випічка, яку зазвичай готують в Італії на зимові свята, але в Україні часто готують його саме на Великодні свята.

Читайте також Великодні страви із курячого філе стегна, від яких усі будуть у захваті

Основним з правил успішного панетоне є сильне борошно (борошно у якого % білка понад 10, краще брати 13 – 14%) і гарні свіжі живі дріжджі.

Начинкою для панетоне можуть бути як звичайні родзинки, так і різноманітні шоколадні дропси чи карамель.

Рецепт панетоне

  • Час: 16 – 18 годин
  • Порції: 2 – 3

Приготування:

  • Для опари змішуємо дріжджі з ложкою цукру з загальної маси і з ложкою борошна. Додаємо тепле молоко. Гарно перемішуємо і чекаємо 15 хвилин. Дріжджі добре набухнуть за цей період.
  • Далі змішуємо всі сухі інгредієнти. І окремо всі вологі (решту молока, жовтки та мед). Змішуємо в міксері все до разом. Поки тісто перемішується, частинами починаємо додавати м’яке вершкове масло. Тісто має стати еластичне і майже не липнути до рук. Вимішувати треба довго, 5 – 7 хвилин.
  • Після цього накриваємо його і залишаємо від 4 годин до 10.
  • Зранку знову в міксері перемішуємо тісто. Воно зменшиться в об’ємі, але це нормально. Вимішуємо хвилин 10. Має з’явитися глютенове вікно. Тобто тісто має добре тягнутися і перші секунди не рватися. Далі додаємо шоколад. І вимішуємо до однорідності.
  • Розкладаємо наші панетоне по формах. Заповнюємо приблизно на 1/3 і даємо розстоятися.
  • Для макаронажу змішуємо білок з цукром, збиваємо міксером до утворення піни. Далі додаємо борошно і мигдалеве борошно. Маса має бути густою.
  • Після того як панетоне підійшли – зверху змащуємо їх макаронажем, посипаємо горішками і щедро пудрою.
  • Запікаємо при 180 градусах приблизно 20 – 25 хвилин. Перевіряємо шпажкою.
  • Панетоне виходять дуже ніжними, повітряними, тому дайте їм охолонути.

Смачного!