Такою її пили ще наші дідусі – старовинний рецепт медовухи, перевірений часом

18 червня 2023, 21:45
Читать новость на русском

Джерело:

Гурман

Медовуха – особливий міцний напій, який припав до вподоби ще нашим пращурам. У кожного господаря був свій особливий рецепт.

Цей міцний напій зазвичай готують з доступних інгредієнтів. Його секрет – у витримці: чим довше вистояний, тим краще.

Не пропустіть День пікніка з "Апетитною": які страви приготувати для відпочинку на природі

Медовуху або медове вино почали куштувати ще у Давній Русі, коли на приготування напою йшло від 10 до 40 років. Його обов'язково подавали на весіллі.

Цікавий факт
Найкращу медовуху варили саме у монастирях. В "Житії Феодосія" мовиться, як у Києво-Печерському монастирі старець вшановував князя Ізяслава Ярославовича саме цим напоєм.

З плином часу первісна технологія виготовлення видозмінювалася, і до нас уже дійшли зовсім прості способи, які дозволяють зробити напій значно швидше.

Старовинний рецепт медовухи

  • Час: 1 година + 2 місяці
  • Порцій: 6

Так п'янко / Фото unsplash

Інгредієнти:

– 2 літри води;
– 300 грамів меду;
– 5 грамів шишок хмелю;
– 7 грамів сухих дріжджів.

Приготування:

  • У глибокій ємності прокип'ятіть воду та додайте мед.
  • Проваріть кілька хвилин.
  • Зберіть піну з поверхні та додайте хміль, приберіть з вогню і накрийте кришкою.
  • Коли мед охолоне до 30 – 40 градусів, розведіть в ньому дріжджі і поставте на пару днів у тепле місце.
  • Потім перелийте в тару з гідрозатворів і тримайте до закінчення процесу бродіння (піна на поверхні повинна зникнути).
  • Напій відфільтруйте, розлийте по пляшках і перед вживанням витримайте 2 – 3 місяці в темному прохолодному місці.