Гречаний пиріг на Галичині називають яворівським. Він надзвичайно смачний та ситний. Під час посту його готують зі смаженою цибулькою, а у святкові дні – ще й зі шкварками й рясно поливають сметаною.
Читайте також Шоколадні пряники за рецептом кондитерки Лізи Глінської
Як приготувати яворівський пиріг
- Передусім посипте дріжджі цукром і дайте їм розійтися. Із борошна, теплої води, дріжджів, дрібки солі, цукру та 1 жовтка замісіть некруте тісто. Додайте олії й ще раз як слід вимісіть тісто, щоб воно ввібрало жир. Готове тісто покладіть до миски, накрийте харчовою плівкою й поставте в тепле місце, щоб підросло.
- А тим часом приготуйте начинку для пирога. Помийте й почистіть картоплю, відваріть у підсоленій воді до готовності та охолодіть.
- Промийте й відваріть гречку в підсоленій воді до готовності.
- Почистіть цибулю від лушпиння, наріжте дрібним кубиком і підсмажте на олії до золотавості.
- З’єднайте підсмажену цибулю з картоплею та гречкою, додайте подрібнений часник і ретельно перемішайте масу. За бажанням можна додати спецій.
- Розкачайте тісто, викладіть до форми для випікання, додайте начинку та розрівняйте лопаткою чи ложкою. Загорніть краї тіста до центру так, щоб вони вкрили всю начинку, і защипніть.
- Збийте виделкою жовток із водою й змастіть ним верх пиріга.
- Випікайте пісний гречаний пиріг у духовці, розігрітій до 200 градусів, 60 – 65 хвилин.
Смачного!