Гречаний пиріг на Галичині називають яворівським. Він надзвичайно смачний та ситний. Під час посту його готують зі смаженою цибулькою, а у святкові дні – ще й зі шкварками й рясно поливають сметаною.

Читайте також Шоколадні пряники за рецептом кондитерки Лізи Глінської

Як приготувати яворівський пиріг

  1. Передусім посипте дріжджі цукром і дайте їм розійтися. Із борошна, теплої води, дріжджів, дрібки солі, цукру та 1 жовтка замісіть некруте тісто. Додайте олії й ще раз як слід вимісіть тісто, щоб воно ввібрало жир. Готове тісто покладіть до миски, накрийте харчовою плівкою й поставте в тепле місце, щоб підросло.
  2. А тим часом приготуйте начинку для пирога. Помийте й почистіть картоплю, відваріть у підсоленій воді до готовності та охолодіть.
  3. Промийте й відваріть гречку в підсоленій воді до готовності.
  4. Почистіть цибулю від лушпиння, наріжте дрібним кубиком і підсмажте на олії до золотавості.
  5. З’єднайте підсмажену цибулю з картоплею та гречкою, додайте подрібнений часник і ретельно перемішайте масу. За бажанням можна додати спецій.
  6. Розкачайте тісто, викладіть до форми для випікання, додайте начинку та розрівняйте лопаткою чи ложкою. Загорніть краї тіста до центру так, щоб вони вкрили всю начинку, і защипніть.
  7. Збийте виделкою жовток із водою й змастіть ним верх пиріга.
  8. Випікайте пісний гречаний пиріг у духовці, розігрітій до 200 градусів, 60 – 65 хвилин.

Смачного!