Баклажани відомі людству з давніх-давен. Щоправда, популярність на кухні цей овоч завоював не відразу: давні греки, приміром, називали його "яблуком безумства".
Але з часом баклажани стали бажаним гостем на будь-якому столі. Окрім божественного смаку вони вирізняються й чудовим складом: у них багато клітковини, мало калорій і сила-силенна вітамінів та мінералів.
Цікаво Чим замінити шашлик: швидкі рецепти з курятини на мангалі чи в духовці
У Турції та на Балканах дуже популярною стравою є імам баялди, що в перекладі означає "імам очманів". За легендою, один імам отримав таке велике задоволення від страви, що знепритомнів. Сьогодні ми готуватимемо не цю закуску, а пиріг із баклажанами. Але запевняємо: від його смаку імам також був би в захваті!
Рецепт пирога з баклажанами
Інгредієнти:
- баклажан – 1 штука (середнього розміру);
- помідори чері – 10 шт. (або один великий твердий помідор);
- яйця – 2 шт.;
- оливкова олія – 8 ст. л.;
- борошно – ⅔ скл.;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- орегано сушене – дрібка;
- вода або молоко – 1 – 2 ст. л.;
- сіль – на ваш смак.
Приготування:
- Ріжемо баклажан кружальцями по 0,5 см, посипаємо сіллю й залишаємо на 20 хвилин, щоб з овоча пішла зайва гіркота. Після цього сіль змиваємо, а баклажани відціджуємо.
- Розігріваємо на сковорідці половину олії й 5 хвилин смажимо на ній баклажани до золотавого кольору. Обсушуємо баклажани серветкою.
- Збиваємо яйце із сіллю, орегано та рештою олії.
- Борошно, змішавши з розпушувачем, просіюємо в яєчну суміш. Якщо тісто загусте, додаємо 1 – 2 ст. л. молока або води.
- Помідори чері ріжемо навпіл (великий помідор – на 12 – 16 скибочок) і звільняємо від насіння.
- Додаємо до тіста баклажани та помідори.
- Змащуємо форму, у якій пектиметься страва, олією або маслом.
- Викладаємо тісто у форму: воно має заповнити її на ⅔. Також можна розкатати тісто на зразок піци та викласти начинку зверху.
- Посипаємо пиріг орегано й випікаємо 30 хвилин при 180 градусах.
Смачного!