9 грудня,
14:00
Рецепт дня: завиванець з маком – рецепт маківника на Різдво з родзинками
Який же святковий стіл без справжньої домашньої випічки! Завиванець традиційно готують на Святвечір та Різдвяні свята, а рецепт розрахований на три рулети.
Завиванець, або маковий рулет традиційно готують на Різдво. З цього рецепту у вас вийде три красивих та ароматних маківники, один для себе, а інші для батьків та гостей.
Читайте також Англійський різдвяний кекс на темному пиві – смачний святковий рецепт
Інгредієнти:– 500 г борошна;
– 180 мл молока;
– 150 г розтопленого вершкового масла;
– 6 яєчних жовтків;
– 43 г свіжих дріжджів або 21 г сухих;
– 6 ст. л цукру;
– дрібка солі;
– 2 ст. л ванільного цукру.
Для начинки:
– 500 г маку;
– 200 г цукру;
– 100 г родзинок;
– 1 ст. л меду;
– 1 ст. л олії;
– 6 яєчних білків.
Як приготувати завиванець з маком
- Закип'ятіть воду та залийте мак окропом, накрийте зверху тарілкою та залишіть на 30-40 хвилин. Зніміть тарілку та охолодіть при кімнатній температурі. Зцідіть мак через сито, щоб позбутись зайвої вологи. Якщо мак змелений, то повторно його молоти не потрібно.
- Для опари з'єднайте молоко кімнатної температури з дріжджами, 1 ст. л цукру та 4 ст. л борошна – перемішайте, накрийте харчовою плівкою та залишіть підійти.
- Опару з'єднайте з рештою цукру, борошном, сіллю, жовтками, ванільним цукром, далі тоненькою цівкою вливайте масло та замісіть тісто.Накрийте його рушником або харчовою плівкою та залишіть на кілька годин підрости.
- До маку додайте цукор, родзинки, мед та вершкове масло, а яєчні білки збийте в стійку піну міксером та згодом обережно введіть до начинки.
- Готове тісто поділіть на три рівні частини, кожну з них розкачайте в прямокутник товщиною близько 3 мм. Викладіть 1/3 масу, залишаючи 2 см по краях тіста та загорніть в рулет. Защипніть кінці завиванця та викладіть його на деко з пергаментом змащеним олією. Сформуйте з пергаменту трубу так, щоб всередині був рулет, але не щільно прилягав до паперу.
- Випікайте три макових рулети в духовці при 190 градусах протягом 40 хвилин до золотистої скоринки. Смачного!