Серед інгредієнтів відродженого борщу – буряк, картопля, квасоля, варені яйця, заправка. На перший погляд – звичайний рецепт. Особливим його робить риба.

До теми Борщ потрапив до рейтингу найкращих супів світу за версією CNN

Як готують миколаївський борщ

До борщу додають смажених річкових бичків, яких ловлять у Південному Бузі. Перед приготуванням цю найпопулярнішу серед містян рибу ретельно миють і витримують у солі.

Хороший бичок, губанчик, піскарик, рябий. Він – король Південного Бугу,
– зауважив рибалка Михайло.

Де знайшли рецепт

Борщ із бичками здавна готували в Матвіївці. Колись це було окреме село, а нині –мікрорайон у Центральному районі Миколаєва. Старовинний рецепт відшукали в будинку культури. Традицію готувати борщ із рибою пов'язують із захопленням місцевих чоловіків – риболовлею.

Читайте також Як приготувати найсмачніший борщ: крутий рецепт від нутриціологині

"Кожна господиня мала як за традицію готувати, особливо в весняно-літній період, саме зелений борщ з бичками. І така традиція склалася, коли рибаки поверталися з риболовлі на обід і приносили вилов в рибкомбінат. Їм на обід готували саме цей борщ – зелений з бичками", – розповіла директорка Матвіївського будинку культури Надія Ферару.

Борщ з Миколаєва є нематеріальною спадщиною

Своєю незвичною стравою мешканці Матвіївки пішли підкорювати кулінарні фестивалі. Зокрема, фестиваль борщу в Херсоні.

"Ми думали, яку ж страву нам повезти. Та чого вигадуватимемо, якщо є своя традиційна – матвіївський борщ з бичками", – зазначила мешканка Миколаєва Любов Кузьменко.


У борщ додають смажену рибу / Скриншот з відео 24 каналу

Крім того, Матвіївський борщ із бичками офіційно визнали культурною спадщиною області. Надія Ферару розповіла, що рецепт приготування подають як елемент нематеріальної культурної спадщини.

Борщова екскурсія і традиції

Наразі в Матвіївці пропонують борщову екскурсію. Страву презентують з автентичними традиціями. Наприклад, знають пісні про борщ.

"В борщику смачна квасолька, в супі свіжа бараболька, сала клаптик, часничок і потертий бурячок", – співають у Миколаєві.


Мешканці Миколаєва популяризують автентичну страву / Скриншот з відео 24 каналу

Містяни також мають містичні обряди з бичком. Колись вони робили амулети з риби й зберігали зі снастями.

Наразі ініціатори ідеї просування матвіївського борщу готуються до чергового фестивалю. Кажуть, що головний конкурент – Херсонщина. Там є борщ із линами.

Як у Миколаєві готують борщ за старовинним рецептом: дивіться відео