Айва – це фрукт грушеподібної форми із багатьма насінинками всередині. Ззовні вона схожа на велике яблуко, або грушу, але на смак вона не схожа на жоден із цих фруктів.

Читайте також Броколі – як правильно готувати, користь та шкода для здоров'я, калорійність

Айва не є соковитою, а смак її терпкий та жорсткий, щоправда, легка солодкість присутня.

Шкода та користь

Айва багата на пектин, він виводить радіонукліди з організму, тому її радять вживати людям, котрі працюють на шкідливих виробництвах, або живуть у зонах забруднених радіонуклідами.

Щоб зменшити вплив бактерій на організм в період активності грипу, лікарі радять вживати айву пізньою осінню зимою.

Айва також славиться своєю сечогінною, кровоспинною та антисептичною дією.

Також айва багата на вітаміни та мінерали, котрі надзвичайно корисні для людського організму: пектинові сполуки, глюкоза, фруктоза, солі калію, заліза, кальцію, фосфору і міді, а також вітаміни А, В, С, Е і РР.

Лікарі не рекомендують вживати айву, якщо у вас проблеми з кишківником, виразка шлунка, а пух, що покриває плоди може спровокувати кашель та пошкодити гортань.

Запам'ятайте! Не варто вживати кісточки айви – вони містять шкідливі для людини речовини.

У 100 г айви всього 57 ккал.

Як правильно їсти айву

Оскільки у сирому вигляді вживати айву практично неможливо, ми радимо вам готувати з неї варення, мармелади, смачні компоти, також з неї виходять смачні цукати й запеченою в духовці айва теж непогано смакує.

Секрет айви утому, що після термічної обробки вона стає солодкою, а твердість плода зникає.