Так робив у дитинстві Володимир Ярославський. Отже, щасливого всім нам Різдва та смачної куті!
Читайте також Коли смачно всім: 3 легкі рецепти ситних сніданків для себе та рідних
Рецепт багатої куті
- Час: 4 години
- Порції: 6 – 8
Кутя / Фото Володимира Ярославського
Приготування:
- Ретельно промийте пшеницю й зваріть на повільному вогні у великій кількості підсоленої води. Через 45 хвилин вона має бути готова.
- Відкиньте пшеницю на сито.
- Промитий мак залийте водою й варіть на повільному вогні 30 хвилин, доки зернята не покажуть білий "корінчик".
Фото Володимира Ярославського
- Готовому маку дайте остигнути й перетріть його в ступці на пасту. Якщо немає ступки – скористайтесь блендером.
Раніше в бабусі я, пам'ятаю, робив це в глиняній макітрі дерев'яною... ступкою (мається на увазі макогон (товкач), – прим. ред.) товкачем, з невеликою кількістю рідини, аж поки не з'явиться макове молочко,
– пригадує Володимир Ярославський.
- Сухофрукти залийте окропом і залиште на 10 хвилин. Процідіть крізь сито.
Фото Володимира Ярославського
- Горіхи обсмажте на сухій сковорідці й трішки подрібніть.
- У великій посудині змішайте всі інгредієнти, додайте до них мед та узвар. Ретельно перемішайте.
Кутя готова!
Текст публікації Володимира Ярославського:
Багата Кутя
Готується зазвичай на святий вечір. Готували заздалегідь і ставили на покуті – куток, найпочесніше місце у хаті. Традицій багато, в усіх вони різні. У нашій родині кутю хресний ніс своєму хрещеному зранку 7 січня.
Рецепт :
- 175 г пшениці
- 50 г маку
- 150 г очищених волоських горіхів
- 75 г лохини сушеної
- 75 г журавлини сухої
- 100 г Меду (або на свій смак)
- Узвар приблизно 100-120 г
Замість журавлини і лохини можна узяти родзинки.
Пшеницю треб добре промити водою, а потім я варю на повільному вогні, у великій кількості, підсиленої води, приблизно 45 хвилин. Зернята мають бути готові, м‘якенькі, мені особисто подобається коли ще трішечки пружні - з легкою твердістю в середині. Відкидаю готову пшеницю на сито.
Разом з пшеницею ставлю на маленький вогонь промитий мак, і томлю приблизно 30 хвилин - поки зернята не почнуть показувати білий корінчик. Далі ставлю охолонути і потім перетираю у ступці прямо у пасту.
Раніше у Бабусі я пам’ятаю робив це у глиняній макітрі дерев’яною скалкою/ступкою, з невеликою кількістю рідини, аж поки не заявиться макове молочко.
Якщо немає ступки, або бажаєте не витрачати багато часу на це - скористуйтесь блендером
Лохину і журавлину заливаю окропом на хвилинку і потім відкидаю на сито також. Горіхи для кращого смаку підсмажую до рум'яності у духовці. У великій мисці змішую відварену пшеницю, горішки, пасту з маку, ошпарені лохину та журавлину, додаю мед на (свій) смак і узвар, щоб суміш була соковита і ароматна.
Будете пригощати своїх рідних? Нехай смакує добре !