Банош – традиційна страва, яку можна скуштувати на Закарпатті. Її зазвичай подають з солоною бринзою, шкварками або сметаною. Кукурудзяна каша чудово смакує з грибною підливою, особливо з білих лісових грибів.

Читайте також Справжня смажена картопля з цибулею: фірмовий рецепт Миколи Люлька

Як і у кожної страви, у баношу є своя історія, можна сказати навіть – легенда. Начебто колись біля Рахова жив ґазда, який мав отару овець. Якось пішов він на базар продати бринзу та купити борошна. І зустрів там торговця, якого звали Банош. Той запропонував ґазді борошно жовтого кольору. Ґазда купив, а вдома зварив з нього страву, яка й отримала назву від імені того торговця.

Микола Люлько Поділився з читачами рецептом свого улюбленого баноша, який він подає до столу з бринзою та шкварками. Шеф-кухар детально описав всі процеси приготування страви, тому у вас не виникне складнощів з нею.

Рецепт баноша

  • Час: 30 хвилин
  • Порції: 2 – 4

Приготування:

  1. Наріжте сало довільними шматочками. Розігрійте сковорідку з товстим дном та обсмажте на ній сало. Воно повинно висмажитися так, щоб вийшли шкварки. Бажано на середньому або повільному вогні.
  1. У каструлі змішайте молоко, сіль, цукор, сметану та перемішайте. Відправте все на повільний вогонь та трішки прогрійте. Коли маса буде гарячою – висипте в неї кукурудзяну кашу та заваріть. Не забувайте активно перемішувати кашу, щоб вона не взялася грудочками.
  1. Через 10 – 15 хвилин кукурудзяна каша буде готовою. За консистенцією вона повинна бути як густа сметана.
  1. Викладіть кашу на порційні тарілки, посипте зверху бринзою та шкварками.

Смачного!

Банош (гуцули кажуть бануш) — в'язка кукурудзяна каша, зварена на вершках або жирній домашній сметані, заправлена шкварками, грибами та бринзою. Страва української національної кухні, поширена в карпатському регіоні.