Часто можна почути, що розчинна кава – це продукт, який роблять з відходів. Можливо, деякі виробники не піклуються про своїх споживачів, але в теорії цей процес має не такий вигляд. Смачно 24 розповідає кілька цікавих фактів про цей продукт, яких ви могли не знати.

Читайте також Рецепт м’яса на природі: приготуйте стейк на Великдень

Точне місце, час та автор винаходу розчинної кави невідомі. Відомо, що у 1910 році "Red E Coffee" запустила великомасштабне виробництво швидкорозчинної кави, яка на той час була інновацією. Вона здобула велику популярність серед солдатів, а згодом "перекочувала" у всі оселі.

Як роблять розчинну каву

Добросовісні виробники використовують для цього звичайні перемелені кавові зерна. Їх очищають, сортують та обсмажують. Потім зерна грубо перемелюють та виварюють каву у резервуарах, в яких дуже великий напір води. Результатом цього процесу є концентрована, густа та тягуча кавова гуща.

Популярний напій
Популярний напій / Фото Pixabay

Тепер треба перетворити її на ароматний та сухий продукт. Залежно від методів, які для цього використовуються, є три види розчинної кави: сублімований, гранульований і порошковий. Кінцевий продукт отримують під впливом високих температур. До гранульованого продукту додають трішки вологи для гарного вигляду. Гурмани найбільше люблять сублімований: завдяки видаленню вологи із замороженого екстракту можна зберегти майже весь натуральний смак та аромат кави.

Як щодо якості сировини

Висока конкуренція та ринкові умови змушують виробників економити у межах розумного. Відповідно, зерна кави, які використовуються для виробництва розчинного напою – точно не найдорожча.

Це дозволяє виробникам пропонувати улюблений для багатьох продукт за доступною ціною. Що стосується інших "закидів", то в цьому випадку варто перевіряти кожного виробника та випадки порушення стандартів якості.