Батьківщиною кавуна є Південна Африка. До нас насіння кавуна потрапило з Візантії в XIII – XIV столітті. І сьогодні кавуни вирощують у всіх південних областях України, найбільше – на Херсонщині.

Читайте також Легкі салати з куркою – саме для літа: з корейською морквою, динею та овочами гриль

Ці смугасті велетні не лише дуже смачні, а й неймовірно корисні.

Кавун вирощують у Єгипті понад 5 тисяч років / Фото Unsplash

Кілька корисних властивостей кавуна:

  • На 92% кавун складається з води, що дуже важливо влітку.
  • Кавун багатий на вітаміни А, С, В1, В5 і В6, а також на калій та магній.
  • Поживні речовини, що містяться в кавуні, мають особливу користь для здоров'я серця.
  • Кавун дуже корисний для здоров'я мозку завдяки такій речовині, як лікопін.
  • Цитрулін – амінокислота, що міститься в кавуні, – зменшує біль у м'язах.

Марк Твен називав кавуни їжею янголів / Фото Unsplash

МОЗ рекомендує споживати цю ягоду тим людям, які багато тренуються. У кавуні є швидкі вуглеводи і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин.

Кавун зараховують як до фруктів, так і до овочів / Фото Unsplash

Рецепти з кавуном

Морозиво

Збийте м'якуш кавуна разом з морозивом, додайте лимонний сік та трішки цукру. Заморозьте та куштуйте смачне морозиво.

Кавун вирощують у 96 країнах світу / Фото Unsplash

Желе

Вийміть м'якуш кавуна, дістаньте з нього кісточки та перетріть через дрібне сито. На кавун вагою 5 кілограмів достатньо буде 20 грамів желатину, але якщо потрібно, щоб желе добре тримало форму, можна взяти й більшу упаковку. Желатин необхідно замочити у воді, підігріти на паровій бані та з'єднати з ягідним пюре. Розлити суміш у форми або у шкірку з під кавуна та поставити у холодильник на 6-7 годин.

Існує понад 1 200 сортів кавуна / Фото Unsplash

Салат

З'єднайте сир фета, м'яту та кавун. Полийте інгредієнти оливковою олією та присипте улюбленими травами.

Сік кавуна знімає м'язову напругу / Фото Unsplash

На зиму

Для того, щоб і в холодну пору смакувати червоною ягодою, варто заморозити кавуновий сік. Дістаньте з кавуна м'якуш, перемеліть у блендері, процідіть насіння через друшляк і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки.

Кавун містить усього 6% цукру / Фото Unsplash