Рецепт справжнього галицького пляцка "Зелений мох"

20 червня 2023, 13:37
Читать новость на русском

Джерело:

Алекс Міль

Щоб по справжньому здивувати рідних за святковим столом, приготуйте оригінальний та яскравий торт "Зелений мох".

"Зелений мох" – один із найсмачніших галицьких пляцків, які ви тільки куштували. Він складається з пухкого, яскравого бісквіта, ягід та желейної маси.

Читайте також Від історії до рецепта: готуємо справжній американський гамбургер

Така домашня випічка стане справжньою окрасою не тільки буденного столу, а й святкового. Обов'язково приготуйте його вдома – це надзвичайно смачно!

Рецепт торта "Зелений мох"

  • Час: 4 – 5 годин
  • Порції: 8 – 10 (вага 3 кілограми)
Інгредієнти для бісквіта:
 – 5 білків + 100 грамів цукру + дрібка солі;
 – 5 жовтків + 100 грамів цукру;
 – 200 грамів шпинату;
 – 2 столові ложки лимонного соку;
 – 150 грамів олії;
 – 260 грамів борошна;
 – 1,5 чайної ложки розпушувача.
Для просочення:
 – 50 грамів теплої води + 20 грамів цукру + 1 чайна ложка лимонного соку.
Для желе:
 – 600 грамів води;
 – 2 пачки по 90 грамів желе;
 – 300 – 400 грамів ягід.
Для крему:
 – 500 грамів жирних вершків (33%);
 – 400 грамів натурального йогурту;
 – 22 грамів желатину + 100 грамів холодної води;
 – 6 столових ложок цукрової пудри.

Приготування:

Примітка! Через те, що з желейним шаром довго возитись, простіше зробити не галяретку, а взяти перемолоти фрукти в пюре, і змішати з розтопленим желатином. Він застигне в рази швидше, і сам торт вийде стійкішим.

  • Розділяємо яйця на білки і жовтки. До білків додаємо дрібку солі, починайте збивати додаючи потрішки цукру. Збиваємо до стійких піків. До жовтків додаємо цукор і збиваємо 2 хвилини.
  • З'єднуємо шпинат, додаємо олію та лимонний сік і перебиваємо в пюре.
  • Вливаємо у велику тарілку жовтки, шпинатне пюре, акуратно додаємо білки і повільно розмішуємо. Змішуємо борошно з розпушувачем, просіюємо в тарілку і вимішуємо в однорідне тісто.
  • Переливаємо в форму застелену пергаментом діаметром 26 сантиметрів. Випікаємо при 170 градусах 35 – 40 хвилин. Перевіряємо готовність зубочисткою –  вона має бути суха. Даємо охолонути бісквіту, і зрізаємо третину (цю частину дрібно покришіть, це і буде наш мох).
  • Для просочування змішуємо теплу воду, цукор, лимонний сік і просочуємо з допомогою кісточки наш бісквіт. Перекладаємо основу в форму, зробивши бортики. Викладаємо в середину ягоди. Заливаємо желе гарячою водою. Коли застигатиме – переливаємо в форму поверх ягід.
  • Змішуємо желатин з водою, залишаємо набухати.
  • Збиваємо холодні коров'ячі вершки. Додаємо до них білий йогурт, цукрову пудру, розтоплений желатин, та вимішуємо. Переливаємо поверх галяретки, а зверху присипаємо "мохом".
  • Залишаємо торт в холодильнику наніч, або на 4 – 5 годин.

Смачного!

Сподобався рецепт? Спробуйте також приготувати смачний полуничний торт за нашим рецептом.