Курочка завойовувала провідні позиції на столах гурманів у різних частинах планети протягом багатьох років, зазначає 24 Канал. І цей процес триває і надалі.

Читайте також Смачний вибір для маленьких гурманів: чому курячі гомілки так подобаються дітям

Зокрема, багато людей обирають курятину через доступну вартість, універсальність та смак, адже вона може стати основою для багатьох видів частування.

На шляху до світової популярності

Та щоб зрозуміти, чому курятина отримала таку велику популярність у світі, варто звернутись спершу до історії.

Загальновідомо, що "прабатьки" цього нині свійського птаха походять із тропічних джунглів південно-східної Азії. Як стверджують науковці, люди приручили курей близько 10 тисяч років тому. Географія їх проживання спочатку обмежувалася Азією, а згодом поширилася на Середземномор'я завдяки морським торговцям.

До Європи курей завезли близько 800 року до нашої ери, однак знадобилося ще багато часу, аби вони прижилися у новому кліматі. А з розвитком людської цивілізації та морських подорожей на далекі відстані ці птахи з'явилися і за океаном.

М'ясо курки поступово набувало поширення у різних культурах. Зокрема, у римлян воно вважалося делікатесом. До слова, саме у Древньому Римі зародилася кулінарна традиція фарширувати курку, а також готувати омлет з яєць.

Минали століття, а курятина ставала основою у раціоні багатьох народів. Як цю птицю готують у різних країнах світу та які національні страви не обійдуться без курячих гомілок чи філе – розповідаємо далі.

Китай

Китайська кухня має давню історію, а кожен із регіонів країни славиться своїми традиційними рецептами. Головним інгредієнтом багатьох страв є саме куряче м'ясо.

Суп чи птиця в особливих маринадах: для національних страв використовують різні частини курки. Зокрема, філе є незамінним компонентом страви Кунг Пао. При приготуванні м'ясо маринується у рисовому вині, а до страви додають сирий арахіс.

Великою популярністю у цій країні також користуються курячі гомілки. Найчастіше їх тушать або обсмажують у соєвому соусі. Іноді до маринаду додають мед, завдяки чому страва набуває особливого солодкуватого смаку.

Смажені гомілки у соєвому соусі по-китайськи / Фото Shutterstock

Індія

Куряче м'ясо широко використовують також і в індійській кухні. Класичною стравою цієї країни є тандурі. Частинки курятини, найчастіше гомілки, маринують в йогурті з додаванням спецій, а потім запікають на великому вогні в глиняній печі. Таким чином м'ясо набуває характерного червоного кольору.

Подається страва, як правило, з овочами і рисом, або ж з цитрусовими та соусами.

Курка тандурі – традиційна індійська страва / Фото Shutterstock

Також в Індії "народився" рецепт приготування курки карі. В інших країнах така назва викликає асоціацію з приправою, але для індійців це поняття набагато ширше. Словом "карі" називають низку страв з овочів або м'яса, поширених на півдні країни.

Одним із таких частувань є курка кадхай. Для її приготування нерідко використовують нарізане філе. М'ясо тушиться на сковорідці з великою кількістю приправ, що додають неймовірного різноманіття відтінків смаку.

Мексика

Багато страв із курятини можна знайти і в мексиканській кухні. Зокрема, класикою місцевої вуличної їжі є буріто з курячим філе та овочами. Начинку із запеченого м'яса, перцю, помідорів та сиру загортають у тортилью – тонкий коржик з кукурудзяного або пшеничного борошна. Така страва слугує чудовим перекусом, який можна вживати на ходу.

Ще один популярний рецепт мексиканської кухні – поло асадо, що перекладається як "смажене курча". Цілу невелику курку або окремі її частини, наприклад, гомілки, маринують у соку цитрусових, часнику та спеціях, що робить м'ясо ніжним і ароматним. Після цього його засмажують на грилі.

Поло асадо – страва, популярна у латиноамериканських країнах / Фото Shutterstock

Поло асадо користується популярністю також в інших країнах Латинської Америки. Зокрема, цю страву за рецептом із певними варіаціями готують у Пуерто-Рико та на Кубі.

США

У США курятині довелося доволі довго завойовувати серця гурманів. Перші переселенці з Європи у Новому Світі віддавали перевагу м'ясу індиків та качок. Однак в середині ХХ століття курка стала одним із головних інгредієнтів в арсеналі американських господинь. Її готували найрізноманітнішими способами – запікали, смажили, тушкували.

Велику роль у популяризації курятини в країні зіграла поява фаст-фуду. Зокрема, одними з найулюбленіших закусок американців стали курячі крильця Баффало та гомілки в хрумкій паніровці. Ці страви були справжнім кулінарним проривом, адже до того часу гомілки та крила використовували лише для перших страв або й взагалі викидали.

Новинки настільки прийшлися до смаку американцям, що з часом їх рецепти перейняли не лише популярні бренди фаст-фуду, але й ресторани по всьому світу. І ця популярність виправдана. Все тому, що ніхто не може встояти перед поєднанням ніжного курячого м'яса з хрумкою скоринкою та особливого соусу.

Таким чином крильця Баффало та гомілки в паніровці стали хітами у закладах швидкого харчування, а завдяки низькій калорійності головного інгредієнта їх часто замовляють і ті, хто стежить за своїм раціоном. Адже курятина є більш дієтичною, аніж, до прикладу, свинина.

Курячі крильця Баффало стали кулінарним проривом у США / Фото Shutterstock

Також великий попит у Штатах мають нагетси. Шматочки соковитого курячого філе в паніровці, обсмажені на пательні або у фритюрі до хрусткої золотистої скоринки, почали готували у 1950-х роках. З того часу таку закуску обожнюють як дорослі, так і діти, а нерідко нагетси з'являються і на столах українців.

Ще одна популярна страва, яку можна зустріти у кожному закладі фаст-фуду, – смажені курячі гомілки. Вони полюбилися американцям зокрема й тому, що їх дуже зручно їсти руками.

Курятина – найпопулярніше м'ясо в Україні

За популярністю курятини не виключенням є і Україна. За даними аналітиків, саме це м'ясо у нашій державі купують найбільше. А за рік кожен українець з'їдає в середньому 26,1 кілограма продукту.

Великий попит на українському ринку мають як цілі тушки, так і окремі частини – курячі гомілки, філе або стегна. В Україні є й свої національні страви, головним компонентом яких є саме курка. Наприклад, відому на весь світ котлету по-київськи за традиційним рецептом готують лише з гомілки на кісточці.

До теми Такого ви ще не куштували: як приготувати котлети по-київськи з курячих гомілок

Українці обирають курятину через доступність, смак та ніжну текстуру. А найголовніше – це м'ясо ніколи не набридне, адже воно дуже універсальне та може бути як самостійною стравою, так і компонентом у складі різноманітних супів та рагу.

Якщо ж традиційні рецепти все-таки втомили вас, то саме час поринути у світ експериментів та спробувати кухню інших країн, яка допоможе насолоджуватися улюбленою курочкою та відкривати для себе нові смаки.