Для цього хліба можна використати закваску або опару (біґу чи пуліш). Рецепт не передбачає важкого вимішування, але кілька особливих маніпуляцій вам треба буде опанувати.

Читайте також Індійська перепічка наан: просто борошно та вода

Хліб на заквасці без довгого вимішування

Інгредієнти:

  • 400 грамів пшеничного борошна;
  • вода:
    – 310 мілілітрів – для цільнозернового борошна;
    – 270 мілілітрів – для борошна вищого ґатунку;
  • 8 – 9 грамів солі;
  • 80 грамів будь-якої закваски чи опари.

Приготування:

  1. Ретельно просійте борошно, щоб не було грудок.
  1. Влийте до борошна воду й залиште суміш на 1 – 2 години, щоб відбувся автоліз – вивільнилася й задіяла клейковина. Тоді працювати з тістом буде легше.
  1. Додайте закваску та перемішайте тісто особливим чином: беріть мокрими руками край тіста, трохи витягуйте його й перекладайте на протилежний край. Так потрібно зробити з усіх боків кілька разів.
  1. Накрийте тісто харчовою плівкою й залиште на пів години. Тісто буде доволі рідке – не лякайтеся цього.
  1. Додайте сіль і знову "витягніть" тісто кілька разів. Знову накрийте плівкою й залиште на 60 хвилин у теплому місці.
  1. Підчепіть тісто знизу по центру, підніміть із миски – воно тягтиметься, а ви підгортайте його краї до середини. Те саме зробіть ще раз, повернувши тісто на 90 градусів. На відео Володимир Ярославський показує, як правильно підгортати тісто:
  1. Залиште його на 45 хвилин, далі повторіть процес ще двічі.
  1. Коли тісто підійшло, починаємо формувати його для випікання: поверхню стільниці посипте борошном, покладіть тісто і згорніть все в рулет повздовж, далі поперек, заліплюючи краї.
  1. Покладіть тісто в глибокий посуд, який попередньо накрийте рушником. Посипте борошном та дайте постояти 40 – 45 хвилин.
  1. Розігрійте духовку до 250 градусів разом із формою для випікання –чавунною гусятницею чи каструлею. Обережно перекладіть тісто на харчовий пергамент і з ним викладіть до форми. Накрийте кришкою й випікайте 30 хвилин.
  1. Зніміть кришку та випікайте ще 20 хвилин, зменшивши вогонь до 200 градусів.
  1. Готовий хліб охолодіть на решітці та подавайте до столу.

Смачного!