Хліботерапія: домашня паляниця на заквасці без довгого вимішування

9 березня 2022, 21:17
Читать новость на русском

Український шеф-кухар та ресторатор Володимир Ярославський поділився рецептом домашнього хліба без клопіткого вимішування. Борошно, цільнозернове чи вищого ґатунку, – на ваш розсуд.

Для цього хліба можна використати закваску або опару (біґу чи пуліш). Рецепт не передбачає важкого вимішування, але кілька особливих маніпуляцій вам треба буде опанувати.

Читайте також Індійська перепічка наан: просто борошно та вода

Хліб на заквасці без довгого вимішування

Інгредієнти:

  •  400 грамів пшеничного борошна;
  •  вода:
    – 310 мілілітрів – для цільнозернового борошна;
    – 270 мілілітрів – для борошна вищого ґатунку;
  •  8 – 9 грамів солі;
  •  80 грамів будь-якої закваски чи опари.

Приготування:

  1. Ретельно просійте борошно, щоб не було грудок.
  1. Влийте до борошна воду й залиште суміш на 1 – 2 години, щоб відбувся автоліз – вивільнилася й задіяла клейковина. Тоді працювати з тістом буде легше.
  1. Додайте закваску та перемішайте тісто особливим чином: беріть мокрими руками край тіста, трохи витягуйте його й перекладайте на протилежний край. Так потрібно зробити з усіх боків кілька разів.
  1. Накрийте тісто харчовою плівкою й залиште на пів години. Тісто буде доволі рідке – не лякайтеся цього.
  1. Додайте сіль і знову "витягніть" тісто кілька разів. Знову накрийте плівкою й залиште на 60 хвилин у теплому місці.
  1. Підчепіть тісто знизу по центру, підніміть із миски – воно тягтиметься, а ви підгортайте його краї до середини. Те саме зробіть ще раз, повернувши тісто на 90 градусів. На відео Володимир Ярославський показує, як правильно підгортати тісто:
  1. Залиште його на 45 хвилин, далі повторіть процес ще двічі.
  1. Коли тісто підійшло, починаємо формувати його для випікання: поверхню стільниці посипте борошном,  покладіть тісто і згорніть все в рулет повздовж, далі поперек, заліплюючи краї.
  1. Покладіть тісто в глибокий посуд, який попередньо накрийте рушником. Посипте борошном та дайте постояти 40 – 45 хвилин.
  1. Розігрійте духовку до 250 градусів разом із формою для випікання –чавунною гусятницею чи каструлею. Обережно перекладіть тісто на харчовий пергамент і з ним викладіть до форми. Накрийте кришкою й випікайте 30 хвилин.
  1. Зніміть кришку та випікайте ще 20 хвилин, зменшивши вогонь до 200 градусів.
  1. Готовий хліб охолодіть на решітці та подавайте до столу.

Смачного!