Популярність курки зумовлюють кілька чинників. По-перше, з неї можна приготувати безліч страв: курка чудово смакує і як основна страва, і як інгредієнт у складі інших. І кількість комбінацій при цьому – просто невичерпна!

До теми Антибіотики, гормони росту, "наколювання": як обрати курятину без шкідливих домішок

По-друге, курятина – надзвичайно корисна: вона містить цинк, залізо, селен, а також вітаміни групи В.

Курятина – надзвичайно корисна та поживна / Фото Shutterstock

На жаль, вирощування птиці на птахофабриках часто асоціюється з використанням шкідливих речовин. Стійке переконання, що виробники активно застосовують антибіотики, гормони росту та наколюють курятину водою, щоб збільшити її вагу, міцно засіло в головах споживачів. Щоб перевірити, як все насправді, розгляньмо результати тестування курячих тушок популярних виробників.

Як відбувалось тестування

Для проведення дослідження було відібрано 5 зразків тушок курчат-бройлерів. Всі зразки, серед яких ТМ "Наша Ряба", "Чебатурочка", "Знатна курка", "Епікур" і "Справжнє-Є", закуповувалися в оригінальних упаковках у Києві в супермаркетах "Ашан" та "Сільпо".

Відібрану продукцію перевіряли за різними показниками, щоб протестувати її якість та безпечність. За взірець був взятий державний стандарт ДСТУ 3143:2013 "М'ясо птиці. Загальні технічні умови", аби зрозуміти, чи відповідає курятина встановленим вимогам.

Експерти виставляли оцінки за результатами лабораторних досліджень, органолептичного аналізу, а також аналізу маркування та упаковки.

Маркування та упаковка

Сьогодні вакуумна упаковка є найбезпечнішим видом упаковки для цілої курки. Такий спосіб пакування дозволяє тушці залишатись герметичною, що дуже зручно для зберігання. Саме тому вона оцінювалась на "відмінно". Інші ж види отримали трохи нижчі оцінки.

Також під час дослідження оцінювали й маркування, і зазвичай торговельні марки успішно проходять таку перевірку. Утім, ТМ "Справжнє-Є" вдалось здивувати експертів, але, на жаль, неприємно. Як виявилось, там, де, згідно з інформацією на упаковці, мала б бути птахофабрика, розташувався торговельний центр.

Маркування на упаковці з курячою тушкою ТМ "Справжнє-Є" / Фото test.org

Під час вивчення офіційного сайту компанії з'ясувалось, що виробництво – геть в іншому місці, що не відповідає вказаній на упаковці інформації.

Лабораторні дослідження

Аби відповісти на головне питання, яке хвилює споживачів – чи містить курятина гормони росту та антибіотики – експерти перевірили тушки на наявність хлорамфеніколу, цинкбацитрацину та з'єднань тетрациклінової групи (їх не має бути у м'ясі).

Окрім цього, тушки також пройшли перевірку на вміст трьох з'єднань гормонів – діетилстильбестролу, естрадіолу 17-бета та тестостерону. За результатами дослідження, ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) у зразках виявлено не було.

Експерти перевірили зразки на наявність антибіотиків / Фото Shutterstock

Далі – тестування мікробіологічних показників. На цьому етапі птицю перевіряли на вміст мікроорганізмів (МАФАМ). Дозволена кількість не повинна перевищувати 5х105 КУО (колонієутворюючі одиниці) в 1 грамі продукту.

Проте двом зразкам не вдалося пройти перевірку: у курятині від ТМ "Чебатурочка" та "Знатна курка" було зафіксовано перевищення допустимої норми. А от за другим показником (перевірка на сальмонельоз) усі зразки продемонстрували гарний результат – у жодному сальмонелу не знайшли.

Органолептична оцінка

Органолептична оцінка продукції – загальна оцінка її якості за допомогою органів чуття. Згідно з вимогами державного стандарту, куряча тушка має відповідати таким критеріям:

  • поверхня чиста, суха, але не обвітрена;
  • колір м'яса – рожевий або блідо-рожевий;
  • консистенція пружна, при натисканні пальцем м'язи швидко відновлюють форму;
  • жодних синців чи згустків крові;
  • відсутність кишківника, без слідів заморожування;
  • без стороннього запаху.

Під час тестування дві компанії показали відмінний результат – це ТМ "Наша Ряба" та ТМ "Епікур". До продукції цих марок зауважень не було. А от в інших не все так добре. У тушках ТМ "Чебатурочка" і "Знатна курка" під шкірою виявили неприродну гелеподібну масу. До того ж шкіра тушки від ТМ "Знатна курка" ще й була вкрита плямами та синцями, що беззаперечно вплинуло на загальну оцінку.

Ціна та якість

За результатами порівняльного тестування, дві торговельні марки отримали оцінку "відмінно": найвищим балом експерти відзначили ТМ "Наша Ряба" та ТМ "Епікур".

Результати тестування курячих тушок

Торговельна марка Наша Ряба Епікур Справжнє-Є Знатна курка Чебатурочка
Упаковка відмінно відмінно добре добре добре
Маркування відмінно відмінно погано відмінно відмінно
Ціна (грн за 1 кг) 73,90 88,10 184,46 79,40 72,70
Органолептика
Зовнішній вигляд добре знекровлена, без синців і кишечника добре знекровлена, без синців і кишечника добре знекровлена, без синців і кишечника під шкірою виявлена гелеподібна маса неспецифічна для м'яса птиці під шкірою виявлена гелеподібна маса неспецифічна для м'яса птиці
Стан та колір шкіри чиста, суха, без розривів, синців; без слідів заморожування чиста, суха, без розривів, синців; без слідів заморожування чиста, суха, синців; без слідів заморожування
Є розриви
чиста, суха, без розривів; без слідів заморожування
Присутні плями та синці
чиста, суха, без розривів, синців; без слідів заморожування
Консистенція та колір м'яса пружне, блідо-рожеве пружне, блідо-рожеве пружне, рожеве пружне, рожеве пружне, блідо-рожеве
Запах без сторонніх запахів без сторонніх запахів без сторонніх запахів без сторонніх запахів без сторонніх запахів
Фізико-хімічний показник
Антибіотики (хлорамфінекол, цинкбацитрацин, тетрациклінова група) не виявлені не виявлені не виявлені не виявлені не виявлені
Гормони (3 групи: естрадіол, тестостерон, діетилстилбестрол) не виявлені не виявлені не виявлені не виявлені не виявлені
Мікотоксини (афлатоксин В1) не виявлений не виявлений не виявлений не виявлений не виявлений
Мікробіологічний показник
МАФАМ, КУО в 1 г, не більше 5х105 6,5х103 3,5х104 7х104

4,5х106

не відповідає

2х106

не відповідає

Патогенні мікроорганізми, включаючи сальмонелу в 25 г не виявлені не виявлені не виявлені не виявлені не виявлені
Загальна оцінка відмінно відмінно погано дуже погано дуже погано

Оцінок "добре" та "задовільно" не отримав ніхто. Решта перевірених курчат-бройлерів експерти оцінили як "погано" і "дуже погано". Це стосується торговельних марок "Знатна курка" (79,40 грн/кг), "Справжнє-Є" (184,60 грн/кг) та "Чебатурочка" (72,70 грн/кг).