Лате – вишуканий кавовий напій походить з Італії. У перекладі означає молоко. Його готують з поширеного сорту кави моко і підігрітого молока. За межами країни, його готують традиційним с способом з порції еспресо та гарячого молока з пишною піною. Кавовий напій виходить м'яким та ніжним.

Також у напій додають цукор (за бажанням), сиропи, декорують корицею та візерунками — лате-арт. Традиційно у кав'ярнях його подають у скляному келиху.

Читайте також Що взяти з собою на пікнік: список необхідних речей та продуктів

Існує схожий напій за назвою – лате макіато, яке готується додаванням у спінене молоко кави, а лате – у каву вливають молоко.

Як збити молоко

Для того, щоб збити молоко, використовуйте френч-прес, міксер або блендер. Молоко жирністю не менше 2,5 %. Якщо не вживаєте молоко — обирайте безлактозне.

Калорійність

Кава вважається низькокалорійним продуктом, але під час додавання молока та цукру, калорії збільшуються. Наприклад, на 30 мілілітрів молока 2,5% – 18 калорій, а дві чайні ложки цукру – 75 калорій.

Час: 5-7 хвилин
Порції: 2-3

Рецепт лате

  1. Приготуйте каву улюбленим способом. Залийте окропом каву, залиште для настоювання.

Зварена кава у френч-пресі/ Фото Unsplash

  1. Молоко вилийте у каструлю, розігрійте до 60 градусів протягом 5-7 хвилин. Не треба кип'ятити.

Підігріте молоко/ Фото Pexel

  1. Вилийте молоко у френч-прес – збийте молоко протягом 3-5 хвилин.

Лате у склянці/Фото Unsplash

  1. У склянку вилийте каву, у середину тонкою цівкою влийте молоко, не перемішуйте. Задекоруйте піною. Смачного!