Так робили ще наші бабусі: старовинний рецепт справжніх лемківських голубців
4 січня 2024,
20:35
Читать новость на русском
Віддавна лемківські голубці готували на Різдво і подавали до 12 пісних страв у Святвечір. У грудні цю страву навіть внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Лемківські голубці готували двох видів:
- "скоромні" зі шкварками та сметаною,
- "пісні", які робили саме на Різдво і подавали на Святу вечерю.
Вам сподобається Кращі, ніж торт: як приготувати королівські печінкові млинці до святкового столу
Рецепт лемківських голубців
- Час: 1 година 30 хвилин
- Порцій: 8
– 1 білокачанна капуста;
– 1 кілограм картоплі;
– 4 цибулини;
– 200 грамів грибів;
– 1 голівка часнику;
– 300 грамів томатів;
– 1 морква,
– 25 грамів борошна;
– 100 грамів олії;
– пів літра сметани.
Дивіться, як готують традиційні лемківські голубці:
Приготування:
- Листя білокачанної капусти відваріть у підсоленій воді.
- Для начинки змішайте терту на дрібній тертці та товчену картоплю в рівних пропорціях, сіль, перець, прянощі та часник. Посмажте на олії 2 подрібнені цибулини разом із грибами й також додайте до начинки.
- Пісні голубці тушкуються на томатній підливі, яку треба приготувати завчасно з томатів, підсмажених 2 цибулин та моркви.
- На дно каструлі покладіть листок капусти, а на нього – один біля одного скручені голубці, змащені вершковим маслом. Залийте їх окропом, поставте на плиту і тушкуйте 10 хвилин. Далі залийте томатну підливу і варіть до готовності.
- Зранку на Різдво скоромні голубці традиційно тушкують у сметані та подають на стіл. До страви додаються також сіль, перець та пряні трави до смаку.