Мандри́ки — смаколики, які з традиційних обрядових трансформувалися у повсякденні солодощі до чаю, кави чи компоту. Відомо, що раніше їх готували до свята Петра й Павла, а назву страви у народі пов’язували з легендою про мандрування світом цих двох апостолів.
Читайте також Економимо світло: 3 готові ідеї для смачних страв нашвидкуруч
У Карпатах та Прикарпатті свято Петра і Павла полюбляли пастухи, вони влаштовували гуляння на вигонах та полонинах. До святкування пекли мандрики, веселились, змагались і танцювали.
У різних регіонах нашої країни мандрики представлені пампушками, печеними чи смаженими коржиками, а десь взагалі булками. Автентичним вважається рецепт на основі сирного тіста або ж із сирною начинкою. А от форма знову ж має безліч варіантів.
Окрім сирної начинки, мандрики можна доповнити свіжими чи мороженими ягодами, печеними фруктами, маком або гарбузом.
Рецепт автентичних мандриків
- Час: 80 хвилин
- Порції: 10 – 12 штук
Приготування:
- Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно було м'яким. Змішуємо його з цукром і збиваємо до білої помадки. Додаємо яйця і ще раз збиваємо. Далі додаємо просіяне борошно і розпушувач, збиваємо міксером або за допомогою кухонної машини.
- Тісто розкачуємо між двох листів пергаменту, товщиною приблизно в 3 міліметри. Ставимо в холодильник на пів години відпочити.
- Для начинки просто все змішуємо до однорідності.
- В розкачаному тісті вирубкою (або склянкою) вирізаємо кола. На одне кладемо ложку начинки, а іншим накриваємо. Трішки заліплюємо краєчки виделкою.
- Змащуємо жовтком з краплею води.
- Запікаємо при 180 градусах приблизно 20 хвилин.
Готово!