Мандри́ки — смаколики, які з традиційних обрядових трансформувалися у повсякденні солодощі до чаю, кави чи компоту. Відомо, що раніше їх готували до свята Петра й Павла, а назву страви у народі пов’язували з легендою про мандрування світом цих двох апостолів.

Читайте також Економимо світло: 3 готові ідеї для смачних страв нашвидкуруч

У Карпатах та Прикарпатті свято Петра і Павла полюбляли пастухи, вони влаштовували гуляння на вигонах та полонинах. До святкування пекли мандрики, веселились, змагались і танцювали.

У різних регіонах нашої країни мандрики представлені пампушками, печеними чи смаженими коржиками, а десь взагалі булками. Автентичним вважається рецепт на основі сирного тіста або ж із сирною начинкою. А от форма знову ж має безліч варіантів.

Окрім сирної начинки, мандрики можна доповнити свіжими чи мороженими ягодами, печеними фруктами, маком або гарбузом.

Рецепт автентичних мандриків

  • Час: 80 хвилин
  • Порції: 10 – 12 штук

Приготування:

  • Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно було м'яким. Змішуємо його з цукром і збиваємо до білої помадки. Додаємо яйця і ще раз збиваємо. Далі додаємо просіяне борошно і розпушувач, збиваємо міксером або за допомогою кухонної машини.
  • Тісто розкачуємо між двох листів пергаменту, товщиною приблизно в 3 міліметри. Ставимо в холодильник на пів години відпочити.
  • Для начинки просто все змішуємо до однорідності.
  • В розкачаному тісті вирубкою (або склянкою) вирізаємо кола. На одне кладемо ложку начинки, а іншим накриваємо. Трішки заліплюємо краєчки виделкою.
  • Змащуємо жовтком з краплею води.
  • Запікаємо при 180 градусах приблизно 20 хвилин.

Готово!