В давнину українські господині щороку на свято Миколая випікали смачне медове печиво. Надавали йому різної форми за допомогою фігурного посуду або формочок. Можна вирізати їх ножем, тільки тоді потрібно контролювати процес, якщо до нього залучені дітки.
Читайте також Як швидко приготувати апетитну курочку: 3 рецепти на сковорідці та у духовці
Медяники можуть бути будь-якої форми: кола, зірочки, ромбики, чоловічки, тваринки та навіть ялинкові іграшки. Український шеф-кухар та суддя кулінарного шоу "Мастер Шеф" поділився з читачами відмінного медового тіста, щоб і ви цього року могли приготувати їх разом з дітками.
Рецепт медяників до Святого Миколая
- Час: 80 хвилин
- Порції: 15 – 20 штук
Приготування:
- Всипаємо в сотейник цукор (125 г) і доводимо до стану темно-коричневої карамелі. Знімаємо з вогню, обережно заливаємо воду і розтоплюємо карамель.
- Додаємо другу частину цукру, масло, мед, повертаємо на слабкий вогонь, щоб цукор повністю розчинився. Знімаємо з вогню і залишаємо на 10 хвилин, щоб маса охолола.
- Додаємо соду, перемішуємо. Температура не повинна бути понад 60 градусів.
- Додаємо борошно, спеції та замішуємо тісто.
- Температура трохи впала: додаємо яйце або 2 жовтки.
- Загортаємо тісто харчовою плівкою та відправляємо у холодне місце на годину.
- Холодне тісто розкочуємо завтовшки 0.6 – 0.8 сантиметрів. Вирізаємо формочками пряники та випікаємо в духовці при 180 – 185 градусах 10 – 11 хвилин.
- Готові пряники охолоджуємо і покриваємо глазур'ю (збийте все міксером до однорідної текстури).
Смачного!