Закрутки допоможуть зберегти смаки літа на осінь та зиму, інформує Смачно 24. Адже саме тоді багатьом бракує вітамінів та мінералів.

Варто спробувати Ви могли цього не знати: як правильно приготувати ідеальні малосольні огірки

Консервація у червні

У червні є багато зелені, огірків та помідорів. Цього місяця можна консервувати як ці овочі, так і фрукти та ягоди. Зокрема, у багатьох достигають полуниця, абрикоси, черешні та вишні.

  • У перші дні червня добре консервувати зелень, часник та полуницю.
  • У середині – кабачки, горошок, огірки та помідори.
  • Наприкінці червня можна закрити варення, джем, компот або повидло із ранніх сортів яблук, абрикосів, черешні тощо.

Місячний календар консервації: дізнайтеся, коли закрутки вийдуть найсмачнішими
Помідори можна консервувати вже у червні / Фото Depositphotos

Вишневий джем

  • Час: 50 хвилин
  • Порцій: 4

Приготування:

  1. Переберіть та помийте вишні. Вийміть з них кісточки.
  2. Яблука почистьте, приберіть серцевину. Плоди натріть.
  3. Вишні та яблука перебийте блендером до бажаної консистенції.
  4. Додайте цукор та розчинену в столовій ложці води лимонну кислоту.
  5. Доведіть масу до кипіння на сильному вогні, після чого зменште вогонь до середнього. Варіть джем, помішуючи, 15 хвилин. Далі всипте корицю та варіть ще 10 – 15 хвилин.
  6. Гарячий джем розлийте по стерилізованих банках та закрийте стерилізованими кришками. Залиште остигати за кімнатної температури. Зберігайте у прохолодному місці.

Консервація у липні

У липні зазвичай теж консервують ті овочі та фрукти, які встигли добре дозріти у червні. Також досвідчені господарі заготовляють часник та картоплю для тривалого зберігання.

  • На початку липня закривають часник, чорнослив, персик та аличу.
  • У середині місяця – абрикоси, смородину, аґрус та ожину.
  • Наприкінці липня консервують кабачки, баклажани, а також квасять капусту.

Місячний календар консервації: дізнайтеся, коли закрутки вийдуть найсмачнішими
Консервовані фрукти потішать вас смаком взимку / Фото Depositphotos

Щоб ваша робота не була марною і консервація вдалася, важливо займатися цим у сприятливі дні.

  1. 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 липня, а також 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15 серпня будуть сприятливими для консервації;
  2. своєю чергою, 1, 2, 18, 19, 20, 26, 27, 28, 29, 30, 31 липня, а також 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 серпня краще утриматися від консервування.

Консервований горошок

Також у липні можна консервувати горошок. Радимо скористатися цим простим рецептом.

  • Час: 45 хвилин
  • Порцій: 4

Приготування:

  1. Розкрийте стручки гороху та виберіть хороше насіння. Покладіть його на друшляк і промийте під проточною водою.
  2. Покладіть горох у каструлю, залийте водою і залиште на 3 години.
  3. Вилийте воду і наповніть каструлю з горохом свіжою. Поставте на вогонь.
  4. Коли горох закипить, додайте сік лимона і варіть ще приблизно 3 хвилини.
  5. Для маринаду налийте в каструлю холодну чисту воду. Додайте цукор і сіль, перемішайте та закип'ятіть.
  6. Додайте оцет і знову доведіть до кипіння.
  7. Розкладіть горошок у чисті стерилізовані банки та залийте повністю маринадом. Закрийте банки та стерилізуйте їх 10 хвилин.
  8. Охолодіть банки при кімнатній температурі. Зберігайте консервований горох у темному прохолодному місці.

Консервація у серпні

Серпень – найбагатший літній місяць на врожай. Тому тоді закривають різноманітні ягоди фрукти та овочі, зокрема кабачки, патисони та баклажани.

  • На початку серпня консервують перець, кавун, диню, огірки та помідори.
  • У середині – моркву, квасолю, кабачки, патисони, баклажани та сливи.
  • Наприкінці місяця закривають грушу, яблука, абрикоси та виноград.