Кутя готується з пшениці, меленого маку, меду та сухофруктів і горіхів. Насправді інгредієнти також можуть відрізнятися в залежності від регіону, в якому воно готується. Ця страва відома не тільки в Україні, а й в інших європейських країнах, таких як Білорусь, Польща, Росія, Литва.

Актуально Три легкі страви азійської кухні: локшина з курячими стегнами, неми та рис з крильцями

Основний інгредієнт куті – пшениця. Для приготування краще вибрати шліфоване та оброблене зерно. Його простіше та скоріше варити, і воно краще запарюється.

Рецепт куті

Час: 2 – 3 години
Порцій: 2

Рецепт куті на Святвечір не завжди однаковий, адже у кожної господині, яка її готує, є свої перевірені інгредієнти.

Святкова страва / Фото Медіатор

Інгредієнти:

  • 1 стакан куті;
  • 1 стакан маку;
  • 4 столові ложки меду;
  • 1 стакан сухофруктів.

Приготування:

  1. Все залежить від того, який мак ми будемо використовувати. Якщо кутя готується з сирого маку, насіння необхідно напередодні замочити в окропі на ніч. Тільки на другий день його потрібно процідити та перемолоти на м’ясорубці (не менше двох разів). Якщо у нас не так багато часу, можна купити готову макову суміш.
  2. Напередодні зерна пшениці необхідно замочити у воді, а на наступний день промити та варити не менше двох годин. Після цього кутю необхідно остудити.
  3. Потрібні для куті сухофрукти потрібно ретельно перемішувати. Можна використовувати родзинки, апельсинові кірки, а також волоські горіхи, фундук або мигдаль. Горіхи потрібно подрібнити на дрібні шматочки.
  4. Підготовлені інгредієнти потрібно з’єднати між собою.
  5. Все потрібно змішати з медом. Останній інгредієнт повинен бути рідким. Якщо він має тверду консистенцію, його потрібно трохи підігріти.