Незабутня "Пані Валевська": рецепт вишуканого польського торта від Лілії Цвіт

23 грудня 2023, 20:34
Читать новость на русском

Джерело:

Лілія Цвіт

"Пані Валевська" – відомий польський пляцок, який залишається фаворитом багатьох і ніколи не набридає. Адже він простий та вишуканий водночас.

Цей пляцок складається з декількох шарів коржів, ніжного крему, начинки з джему і солодкого безе. За легендою, його назвали на честь однієї з коханих Наполеона – польської аристократки пані Валевської.

Спробуйте також Як приготувати ідеальні курячі гомілки на Новий рік: особливий рецепт мегахрумкої страви

Торт "Пані Валевська" – покроковий рецепт

  • Час: 2 години
  • Порцій: 8

Інгредієнти:
– 200 грамів джему зі смородини;
– 50 грамів волоських горіхів чи мигдалю;
– 220 – 250 грамів борошна;
– 100 грамів вершкового масла;
– 1 чайна ложка розпушувача;
– 50 грамів цукру;
– 3 жовтки.

Меренга:
– 120 грамів цукрової пудри;
– 4 білки;
– половина столової ложки крохмалю.

Крем:
– 250 мілілітрів молока;
– 50 грамів цукру;
– ванільний цукор до смаку;
– 1 столова ложка крохмалю;
– 1 столова ложка борошна;
– 1 жовток;
– 100 грамів вершкового масла.

Приготування:

  1. У глибоку миску висипте більшу частину борошна, розпушувач і м'яке вершкове масло. Перетріть інгредієнти виделкою, після чого додайте цукор і жовтки. Замісіть тісто, додаючи борошно, яке залишилося. Розділіть тісто на 2 частини.
  2. Деко застеліть пергаментним папером і викладіть тісто. Рівномірно розподіліть його по поверхні. Сформуйте два коржі. Можна також зробити один великий корж і розрізати його вже після випікання.
  3. Для меренги яєчні білки добре збийте. Додайте цукрову пудру, продовжуючи збивати суміш. Всипте крохмаль і акуратно перемішайте.
  4. Розігрійте духову шафу до 180 градусів. Зверху на тісто ложкою викладіть джем. Далі на джем акуратно викладіть меренгу і посипте подрібненими горіхами. Випікайте коржі близько 40 – 50 хвилин.
  5. У невелику каструлю вилийте молоко. Далі додайте цукор, ванільний цукор, крохмаль, борошно і жовток. Ретельно все перемішайте і варіть на слабкому вогні до загусання. Постійно помішуйте суміш, щоб не допустити пригорання. Після того, як суміш загусне, зніміть з вогню і дайте охолонути. Після цього в збите вершкове масло поступово додайте крем, продовжуючи збивати.
  6. Вийміть коржі з духовки й дайте їм охолонути. Дуже акуратно намастіть один із коржів кремом, а другий корж покладіть зверху. Після чого поставте торт в холодильник на кілька годин або на ніч.

Любите солоденьке? Спробуйте ще приготувати торт "Бите скло" – його навіть не треба випікати!