Полтавські галушки – візитівка міста Полтава. Щорічно, у червні, в місті проходить фестиваль "Полтавська галушка". Приготування полтавської галушки має свою характерну особливість: її варять на водяній парі.

Читайте також Найкращі смакові поєднання баклажана: до сиру, горіхів та часнику

Якщо поцікавитися історією галушки, вона з’являється в період розквіту української національної кухні – в середині 16 – кінець 17 століття. Хоча подейкують, що її походження сягає часів Трипільської культури.

Український шеф-кухар та ресторатор Володимир Ярославський поділився з читачами рецептом полтавських галушок зі смачним доповненням: тушкованими курячими стегнами.

Рецепт полтавських галушок

  • Час: 1 година 40 хвилин
  • Порції: 4

Приготування:

  1. Якщо ви придбали курячі стегна з кісткою – зачистіть м'ясо, зніміть шкірку. Якщо ваші стегенця вже готові до подальшого приготування, достатньо порізати їх на шматки близько 2х2 сантиметри. Розігрійте сковорідку з олією та обсмажте їх з обох сторін.
  1. Коли м'ясо зарум'янилося перекладіть його у сотейник, а на тій самій сковорідці обсмажте дрібно нарізану цибулю на повільному вогні. За бажанням, додайте чебрець (свіжий або сухий).
  1. Готову цибулю додайте до курки у сотейник, залийте водою чи бульйоном на 1 – 2 сантиметри вище ніж продукти. Відправте м'ясну начинку тушкуватися на 1 – 1,5 години на маленькому вогні.
  1. Присмачте все сіллю та чорним меленим перцем, а наприкінці приготування, коли частина рідини випарується, додайте домашню сметану й тушкуйте, щоб цибуля розійшлася у соусі.

Як приготувати тісто на галушки

Приготування:

  1. У великій мисці змішайте кефір з курячим яйцем, додайте сіль та просіяне борошно. Посипте содою та швидко замісіть тісто на галушки.
  1. Відкладіть його буквально на 10 хвилин відпочити. А тим часом підготуйте пароварку: каструлю з марлею та мискою зверху.
  1. З тіста сформуйте "джгути" діаметром 2 сантиметри і наріжте їх у поперек шматочками, які трішки присипте борошном.
  1. Готуйте полтавські галушки на пару 2 хвилини. Перекладіть їх у посуд змащений олією. Коли всі галушки будуть готові, з'єднайте з курятиною та тушкуйте 3 – 5 хвилин. Наприкінці додайте зелень кропу та цибулі.
  1. Щоб утворилося більше соусу, можна вливати під час приготування страви бульйон та трішки довше тушкувати.

Смачного!