Баба-шарпанина — це традиційна українська запіканка з річкової риби. Перші згадки про цей смаколик можна знайти на столі царя Латина у поемі Котляревського "Енеїда", яка видана у 1798 році.
Читайте також Швидкі закуски з курочкою су-від: боул з авокадо, сендвіч із мікроґріном та салат "Цезар"
Така незвична назва пішла від слова "шарпати" – рвати на шматки. Зазвичай страва готувалася з тарані або чабака. Для особливих частувань іноді брали судака.
Особливий рецепт / Фото Freepik
Рецепт баби-шарпанини
Час приготування: 1 година
Порцій: 4
Приготування:
- Обрану рибу необхідно почистити, промити та залити водою. Додати солі й проварити півгодини після кипіння. Після цього вийняти рибу з бульйону, дати охолонути, відділити від кісток і розділити на шматки.
- Цибулю порізати на дрібні кубики й підсмажити на олії.
- У рибний бульйон додати борошно і вимішати тісто. По консистенції воно має нагадувати рідку кашу. Додати сюди цибулю з олією і ще раз все перемішати.
- Подрібнену рибу покласти на змащену маслом сковорідку, залити тістом, поперчити й поставити в духовку.
- Запікати близько 40 хвилин при 180 градусах.