Бандуряники – традиційна страва старовинної української кухні. Якщо говорити сучасними словами – це деруни з картоплі, але етнографічна група українців лемки у своєму діалекті називала картоплю саме бандура — звідси й назва страви.

Читайте також Просте рішення для вечері в родинному колі – гомілки з рисом у духовці

Раніше цю страву з картоплі запікали у печі в горщиках, але зараз нам вистачить духовки та глибокої жаростійкої форми. Щоб бандуряники й справді були особливими, обов'язково приготуйте їх з грибною підливою та щедро посипте твердим сиром.

Рецепт бандуряників в горщику

  • Час: 45 хвилин
  • Порції: 4

Приготування:

  • Одну цибулю та картоплю натріть на тертці. Частину картоплі бажано терти на дрібній тертці та частину на більш крупній — для різної фракції. Додаємо яйце та пшеничне борошно, трішки солі, чорного меленого перцю.
  • Формуємо деруни та обсмажуємо на розігрітій сковорідці з олією.


Бандуряники / Фото з особистого архіву Валі Саєнко

  • Готові бандуряники (деруни) складаємо в посуд, в якому можна запікати.
  • Для соусу гриби нарізаємо (якщо використовуємо гливи, то нариваємо), другу цибулину нарізаємо півкільцями і смажимо на тій самій сковорідці.
  • Спочатку цибулю 2 хвилинки, а потім додаємо гриби. Через 3 – 4 хвилини додаємо вичавлений часник, солимо та перчимо. Смажимо до рум'яності.
  • Наприкінці додаємо сметану і трішки (100 грамів) води. Через хвилину знімаємо з вогню.
  • Заливаємо бандуряники зверху грибним соусом, натираємо сиром і запікаємо 10 – 15 хвилин в духовці при 180 градусах.

Смачного!