Бандуряники – традиційна страва старовинної української кухні. Якщо говорити сучасними словами – це деруни з картоплі, але етнографічна група українців лемки у своєму діалекті називала картоплю саме бандура — звідси й назва страви.
Читайте також Просте рішення для вечері в родинному колі – гомілки з рисом у духовці
Раніше цю страву з картоплі запікали у печі в горщиках, але зараз нам вистачить духовки та глибокої жаростійкої форми. Щоб бандуряники й справді були особливими, обов'язково приготуйте їх з грибною підливою та щедро посипте твердим сиром.
Рецепт бандуряників в горщику
- Час: 45 хвилин
- Порції: 4
Приготування:
- Одну цибулю та картоплю натріть на тертці. Частину картоплі бажано терти на дрібній тертці та частину на більш крупній — для різної фракції. Додаємо яйце та пшеничне борошно, трішки солі, чорного меленого перцю.
- Формуємо деруни та обсмажуємо на розігрітій сковорідці з олією.
Бандуряники / Фото з особистого архіву Валі Саєнко
- Готові бандуряники (деруни) складаємо в посуд, в якому можна запікати.
- Для соусу гриби нарізаємо (якщо використовуємо гливи, то нариваємо), другу цибулину нарізаємо півкільцями і смажимо на тій самій сковорідці.
- Спочатку цибулю 2 хвилинки, а потім додаємо гриби. Через 3 – 4 хвилини додаємо вичавлений часник, солимо та перчимо. Смажимо до рум'яності.
- Наприкінці додаємо сметану і трішки (100 грамів) води. Через хвилину знімаємо з вогню.
- Заливаємо бандуряники зверху грибним соусом, натираємо сиром і запікаємо 10 – 15 хвилин в духовці при 180 градусах.
Смачного!