Гомбовці — традиційна закарпатська страва у вигляді кульок із тіста з різними начинками. Вони мають європейське походження, однак, наприклад, угорці роблять їх переважно картопляними, тоді як в Україні — солодкими.

Читайте також Швидко і доступно: три рецепти курячих гомілок на щодень

Українці почали готували гомбовці ще кілька сторіч тому. Вони виявилися чудовою стравою під час посту. Гомбовці вважалися десертом, тож у гуцулів це була обов'язкова частина святкового столу.

Зараз гомбовці поширені переважно на Закарпатті. Найбільш популярні тут два автентичні види: з домашнього сиру і борошняно-дріжджові зі сливами чи густим сливовим повидлом.

Рецепт гомбовців

  • Час: 60 хвилин
  • Порції: 8

Приготування:

  • Кисло-молочний сир перетираємо через дрібне сито, щоб не було грудочок. Додаємо жовток, пшеничне борошно, цукор та ванільний цукор. Перемішуємо.
  • Сливу розрізаємо навпіл, потім ще раз навпіл та ще один раз — має вийти 8 частин.
  • Вологими руками ділимо наше сирне тісто на 8 частин та починаємо формувати гомбовці. З тіста робимо коржик, в середину кладемо частинку сливи і загортаємо краї. Викладаємо кожен гомбовець у борошно та формуємо м'ячик.
  • Варимо гомбовці у великій кількості підсоленого окропу. Коли вони почнуть спливати — дістаємо та обвалюємо кожен у мелених горіхах.
  • Подаємо страву до столу з домашньою сметаною або повидлом.

Смачного!