Так пекли бабусі: старовинний рецепт паски

2 травня 2024, 22:50
Читать новость на русском

Джерело:

"Шуба"

Паска – особлива та така смачна випічка, яку готують лише один раз на рік. У наших бабусь вона завжди виходила особливою та такою апетитною.

За християнською традицією перед Великоднем печуть паску, яка є символом Царства Небесного та Воскресіння. Наші бабусі пекли її у печі та мали особливі рецепти, які передавалися з покоління у покоління.

Цікаво Що і коли додавати у тісто: паска від Лілії Цвіт – відеорецепт, яким ви захочете скористатися

Старовинна паска

  • Час: 3 години
  • Порцій: 6


Паска виходить пухка та в міру волога / Фото unsplash

Інгредієнти:
– 700 мілілітрів молока 2,5%;
– 100 грамів пресованих дріжджів;
– 7 курячих яєць;
– 3 жовтки;
– 600 грамів цукру;
– 350 грамів маргарину;
– 30 мілілітрів коньяку;
– 100 мілілітрів олії соняшникової;
– 1 кілограм пшеничного борошна;
– 20 грамів цукру ванільного;
– 200 грамів родзинок;
– пів чайної ложки мускатного горіха меленого;
– 10 грамів кориці меленої;
– 5 грамів гвоздики меленої;
– 1/8 чайної ложки солі.
Для глазурі:
– 2 яєчних білки;
– 6 столових ложок цукрової пудри.

Приготування:

  1. Для приготування опари у 100 мілілітрах теплого молока розведіть дріжджі, додайте 100 грамів борошна, все добре перемішайте і залишіть на 30 – 40 хвилин.
  2. Збийте яйця з цукром, введіть розтоплений та остиглий маргарин, додайте коньяк, тертий мускатний горіх, корицю, гвоздику, родзинки, сіль і змішайте до однорідності.
  3. З'єднайте залишки теплого молока з борошном, щоб отримати однорідну масу.
  4. Влийте цю суміш у борошняну масу з опарою, додайте яєчну суміш і замісіть тісто.
  5. В кінці процесу влийте олію і ретельно перемішайте тісто. Накрийте тісто рушником і залишіть в теплому місці на 1,5 години, поки воно не підніметься втричі.
  6. Перемісіть тісто, розкладіть його по формах для пасок і дайте ще раз піднятися протягом 15 – 20 хвилин.
  7. Випікайте в духовці, попередньо розігрітій до 180°C, 40 – 50 хвилин.
  8. Для глазурі збийте білки з цукром до отримання стійкої піни. Готові паски покрийте глазур’ю та прикрасьте родзинками.

Насолода у кожному шматку: як приготувати ковбасу у рукаві.