Страва з глибини віків: давній рецепт колача від "МастерШефа" Володимира Ярославського

27 грудня 2023, 21:10
Читать новость на русском

Джерело:

yaroslavskyi_vova

Українське Різдво має безліч особливостей. Серед них важливе місце відводять традиційному обрядовому хлібу.

Зокрема, таким є колач. Суддя проєкту "МастерШеф Україна" Володимир Ярославський поділився своїм рецептом традиційної страви. З цих інгредієнтів вийде навіть 2 колача, якщо пекти їх у формі діаметром 26 сантиметрів.

Буде смачно Експериментувати краще з "Легко!": топ-3 закуски з нагетсами, які вразять смаком

Як пекти різдвяний колач

  • Час: 4 години
  • Порцій: 10

Інгредієнти для тіста:
– 550 грамів хлібного борошна;
– 300 грамів молока;
– 25 грамів свіжих дріжджів;
– 100 грамів цукру;
– 40 грамів масла 82,5%;
– 1 яйце;
– дрібка солі.

Для начинки:
– 200 грамів маку;
– 200 грамів масла 82,5%;
– 10 грамів прянощів (мелені кориця, імбир сухий та мускатний горіх);
– 200 грамів білого та 40 грамів коричневого цукру;
– 160 – 200 грамів журавлини;
– 1 жовток;
– 20 грамів молока для змащення;
– 100 грамів сиропу за бажанням.

Приготування:

  1. У ледь теплому молоці розчиніть цукор та свіжі дріжджі. Залиште на 10 – 15 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
  2. Додайте яйце, перемішайте. Далі всипте борошно та дрібку солі. Вимішайте тісто, дайте знов постояти 30 хвилин, після чого додайте м'яке вершкове масло і знов вимішайте. Тісто має бути досить ніжне. Дайте йому знов постояти з годинку, щоб воно почало підійматися.
  3. Тим часом перетріть мак у ступці або кавомолці, додайте води та цукор з розрахунку 1 до 1,5, після чого доведіть до кипіння та варіть 15 хвилин, щоб суміш стала ледь густою. Зніміть з вогню та охолодіть.
  4. Журавлину бланшуйте окропом і одразу злийте. До маку додайте дуже м'яке масло та ваніль за бажанням.
  5. Тісто поділіть на 2 частини. Кожну розтягніть руками на поверхні, змащеній рафінованою олією, щоб утворився максимально великий і тонкий прямокутник. Розподіліть рівномірно начинку, згорніть щільним рулетом та розріжте його вздовж. Потім, починаючи з середини, перекрутіть різаний рулет у "косичку".
  6. Помістіть тісто в круглу форму по колу, посередині поставте чашку та дайте тісту добре підійти. Далі змастіть його яйцем та посипте крупним коричневим цукром.
  7. Випікайте при 180 градусах приблизно 25 хвилин в режимі конвенції. Дістаньте готові колачі з духовки. Якщо у вас є прозорий сироп, наприклад, з грушевого варення, то можна ним змастити ще гарячу випічку. Тоді зверху буде неймовірна глянцева скоринка.
  8. Дайте колачам охолонути. Подають їх на Різдво, поставивши всередину запалену свічку.

Любите солоденьке? Спробуйте приготувати торт "Монастирська хатинка". Він здивує вас своїм ніжним смаком.