Усі господині знають класичний рецепт яєчні. Для різноманітності це блюдо можна приготувати з м'ясом, зеленню, сиром, овочами, грибами. Готується вона як на сковороді, так і в мультиварці, мікрохвильовці або духовці. Ми зібрали прості та доступні кожній господині рецепти.

Читайте також Як правильно смажити картоплю на сковорідці: інструкція та рецепти

Класичний французький омлет

Класичний французький омлет / Фото grandkulinar

Інгредієнти:

Приготування:

  1. На повільному вогні розтоплюємо вершкове масло.
  2. Яйця збиваємо вінчиком або виделкою до однорідної маси.
  3. У готову масу повільно вливаємо гаряче розтоплене масло, постійно помішуючи.
  4. Додаємо спеції.
  5. Все виливаємо в сковорідку, де розтоплювали вершкове масло, і смажимо на маленькому вогні.
  6. Як тільки краї побіліють, дуже акуратно скручуємо омлет у рулетик. Він встигає підготуватися за час скручування, при цьому залишаючись світлим зовні.
  7. На тарілку викладаємо швом униз.

Листковий омлет

Листковий омлет / Фото cookpad

Інгредієнти:

Для начинки:

Приготування:

  1. Для приготування страви необхідно змішати: яйця, соєвий соус, молоко, сіль і приправи. Готову суміш збити віничиком до однорідної маси.
  2. Для начинки: сир натерти на дрібній тертці; шинку, зелень і помідор порізати невеликими шматочками – все добре перемішати.
  3. На змащену малою кількістю олією сковорідку налийте трохи готової суміші, щоб вийшов тонкий млинець.
  4. На одну половинку викладіть невелику кількість начинки. Другою половиною накриваємо начинку.
  5. На вільну частину сковороди наливаємо суміш так, щоб вона трохи підтікала під частину з начинкою.
  6. Викладаємо наступну порцію начинки та накриваємо. І
  7. так робимо, поки не закінчиться начинка і суміш.
  8. У результаті отримуємо соковитий і повітряний омлет.

Яєчня з грибами

Яєчня з грибами / Фото 1000.menu

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Гриби необхідно почистіть, вимийте та наріжте дрібною соломкою.
  2. В окремому посуді змішайте яйця зі сметаною, посоліть та поперчіть. У добре розігрітій сковороді на сильному вогні підсмажте гриби, посоліть їх і поперчіть, посипте дрібно нарізаною петрушкою.
  3. Потім все залийте яйцями зі сметаною і смажте 2 – 3 хвилини, помішуючи.

Яйце Бенедикт

Яйце Бенедикт / Фото tykvo

Інгредієнти:

Соус "Голландез":

Приготування:

  1. У каструлю з киплячою водою (на невеликому вогні) влийте оцет.
  2. Розмішайте воду до утворення воронки та акуратно вбийте в неї яйце, злегка перемішайте та варіть не більш ніж 3 хвилини.
  3. Діставши шумівкою, покладіть яйце на паперовий рушник, щоб вбралася вода.
  4. Тепер треба розтопити масло, підсмажити тости.
  5. Шинку/бекон наріжте невеликими брусочками, цибулю – дрібно та обсмажте.
  6. Приготуйте соус. Для цього на паровій бані розтопіть масло вершкове, трохи присоливши та помішуючи вінчиком.
  7. Окремо збийте яйце і тоненькою цівкою додайте його в масло. Збивши отриману масу, влийте лимонний сік.
  8. Тепер формуйте страву. Спочатку на тости викладіть цибулю з беконом, потім – яйце і полийте соусом.

Омлет по-селянськи

Омлет по-селянськи / Фото gastronom

Інгредієнти:

Приготування:

  1. З яєць робимо омлетні млинці.
  2. Нарізаємо маленькими кубиками копчене сало і смажимо його. Шкварки викладаємо на окрему тарілку.
  3. До витопленого жиру додаємо смалець і смажимо до рум'яного кольору картоплю, порізану невеликими брусками.
  4. Коли картопля готова, виймаємо її та пасеруємо дрібно нарізану цибулю. До цибулі додаємо смажену картоплю, шкварки, сіль і перець.
  5. Добре підігріваємо. Начинку загортаємо в омлетні млинці. Страва подається гарячою.

"Матафан" – омлет-запіканка з сиром і ковбасою

Матафан / Фото kedem

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Змішайте яйця з молоком, додайте сіль, борошно та дрібно нарізану цибулю. \
  2. Все добре перемішайте.
  3. Ковбасу, нарізану тонкими скибочками, обсмажте до золотистого кольору на 10 грамах масла вершкового.
  4. Потім ковбасу приберіть і розтопіть масло, що залишилося.
  5. Перелийте готове тісто в сковороду та запікайте в заздалегідь розігрітій духовці при 180 градусах приблизно 15 хвилин, тісто має "схопитися".
  6. Після закінчення часу вийміть його з духовки та викладіть на млинець обсмажену ковбасу, зверху притрусіть натертим сиром.
  7. Допікайте в духовці ще хвилин 5 – 7, поки не розплавиться сир.

Сосиски в млинцевому тісті

Сосиски в млинцевому тісті / Фото maggi

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Для початку звільніть сосиски від оболонки.
  2. Потім змастіть невеликою кількістю олії та укладіть у форму для запікання. Запікайте їх в розігрітій духовці до 200 градусів 7 хвилин.
  3. Поки запікаються сосиски, приготуйте тісто.
  4. Вбийте яйця в миску, додайте сіль та добре перемішайте.
  5. Потім додайте молоко і борошно.
  6. Віничком доведіть тісто до однорідної маси, схожої на густу сметану.
  7. Готові сосиски перекладіть на тарілку, а формочку змастіть олією.
  8. Вилийте тісто у форму розміром 18х15 сантиметрів, зверху покладіть сосиски.
  9. Запікайте протягом 20 хвилин при 200 градусах.

Піца "Хвилинка" на сковороді

Піца "Хвилинка" / Фото vkuso

Інгредієнти:

Для начинки:

Приготування:

  1. Спочатку робимо тісто. Для цього змішуємо всі складові: майонез, сметану, яйця, борошно і сіль.
  2. Добре перемішуємо до однорідної маси. Консистенція повинна вийти, як густа сметана.
  3. Бажано взяти сковороду з антипригарним покриттям, пензликом змастити олією дно і вилити отримане тісто.
  4. Зверху викладіть сосиски, нарізані тонкими кружечками.
  5. Також нарізаємо огірки та викладаємо їх зверху. Помідор ріжемо тонкими кільцями та кладемо їх зверху огірків.
  6. Робимо сіточку з майонезу та посипаємо тертим сиром.
  7. Готуємо піцу на середньому вогні 10 – 15 хвилин.
  8. Сковороду обов'язково накрийте кришкою.
  9. Піца готова, коли повністю розплавиться сир. Начинку ви можете зробити будь-яку за своїми уподобаннями.

Коржі

Коржі / Фото 1000.menu

Інгредієнти:

Приготування:

  1. У миску з водою додаємо сіль і яйце, добре перемішуємо.
  2. Невеликими порціями вводимо борошно.
  3. Замішуємо трохи липке м'яке тісто.
  4. Додаємо олію, добре вимішуємо тісто. Воно повинно бути еластичним, м'яким і не прилипати до рук.
  5. Накриваємо його чашкою і відставляємо на 15 – 20 хвилин.
  6. Потім розділяємо тісто на частини, однакового розміру.
  7. Розкачуємо шматок, щоб коржик був 10 – 15 сантиметрів.
  8. Смажимо коржі з обох боків (на помірному вогні) на добре прогрітій олії, під кришкою, до зарум'янювання.

Домашня локшина

Домашня локшина / Фото receptino

Інгредієнти:

Приготування:

  1. У миску з яйцями додаємо сіль і просіяне борошно.
  2. Замішуємо тісто, воно не повинно бути тугим.
  3. На посипаний борошном стіл кладемо тісто і розкачуємо його в пласт товщиною 2 – 3 міліметри.
  4. Отриманий корж скручуємо гармошкою, шириною 5 сантиметрів.
  5. Розгортаємо тісто і за отриманими згинами розрізаємо його на смуги.
  6. Кожну смужку розрізаємо ножем на тоненькі смуги. Обов'язково їх пересипаємо борошном і залишаємо підсихати.

Кекс з ягодами

Кекс з ягодами / Фото fresh

Інгредієнти:

Приготування:

  1. У глибокий посуд вбиваємо яйця, додати цукор і какао.
  2. Міксером збиваємо до однорідної маси.
  3. Вершкове масло розтопіть на водяній бані.
  4. Соду погасіть оцтом і додайте разом із маслом у готову суміш та збийте.
  5. Порційно вводимо просіяне борошно, збиваючи міксером до отримання однорідного тіста.
  6. Форму для випічки змащуємо м'яким вершковим маслом.
  7. Ягоди добре миємо та просушуємо заздалегідь. Викласти тісто у форму, зверху розподілити ягоди.
  8. Випікаємо кекс у прогрітій до 180 градусів духовці протягом 40 – 50 хвилин.

"Розумне" тістечко

"Розумне" тістечко / Фото eat-me

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Розтопіть масло.
  2. 4 яйця розбийте, відокремивши білки від жовтків, до жовтків вбийте ціле одне яйце.
  3. Жовтки збийте, додавши ванільний цукор.
  4. Потім додайте підготовлене масло і знову збийте.
  5. В отриману масу невеликими порціями поступово додавайте борошно, постійно збиваючи.
  6. Влийте молоко і ретельно перемішайте.
  7. Білки необхідно збити до стійких піків.
  8. Додайте білки до готової маси та акуратно перемішайте. Тісто має бути рідким.
  9. У змащену маслом форму влийте отриману масу та випікайте 40 – 50 хвилин за температури 180 градусів у розігрітій заздалегідь духовій шафі.

Клафуті

Клафуті / Фото cookery

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Перемішайте всі складові до однорідності.
  2. Дно форми застеліть пергаментним папером, викладіть підготовлені ягоди/фрукти та залийте тістом.
  3. Випікайте протягом 50 – 60 хвилин за температури 180 градусів.

Крем-брюле

Крем-брюле / Фото photorecept

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Всі інгредієнти (без масла) перемішайте віничком до однорідності.
  2. На повільному вогні доведіть до кипіння, постійно перемішуючи.
  3. Коли маса трохи охолоне, додайте масло і ретельно перемішайте.
  4. Потім розлийте в формочки (порційні).
  5. У деко налийте киплячу воду, щоб вона доходила до середини формочок.
  6. Випікайте в попередньо розігрітій духовці 35 – 40 хвилин. Температура запікання – 170 градусів.

Яблучний пиріг

Яблучний пиріг / Фото Unsplash

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Яблука нарізаємо часточками.
  2. Яйця разом із цукром збиваємо, обережно додаємо борошно, помішуючи.
  3. У форму для запікання викладаємо яблука, заливаємо їх тістом.
  4. Форму поміщаємо в розігріту духову шафу і випікаємо за температури 180 градусів 35 – 45 хвилин.

Салат із картоплею та яйцем

Салат із картоплею та яйцем / Фото receptomio

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Відварюємо круто яйця і в мундирах картоплю.
  2. Картоплю нарізаємо кубиками та заливаємо теплим овочевим бульйоном на 3 – 5 хвилин.
  3. Дрібно нарізаємо перець і цибулю.
  4. Виймаємо картоплю з бульйону, відправляємо туди цибулю з перцем.
  5. Тонко нарізаємо зелень і пір'я зеленої цибулі. Додаємо їх також у бульйон.
  6. Через 3 хвилини виймаємо всі інгредієнти з бульйону і з'єднуємо з картоплею.
  7. Заправляємо салат олією і соком лимона, солимо, перчимо та добре перемішуємо.
  8. Зверху викладаємо яйця, нарізані великими кубиками.

Картопля з яйцем в духовці

Картопля з яйцем в духовці / Фото eda

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Очищену картоплю нарізаємо пластинами розміром приблизно 5 міліметрів.
  2. Заливаємо холодною водою на 5 хвилин.
  3. Зливаємо воду.
  4. Картоплю солимо, перчимо, видавлюємо часник і вливаємо олію. Все добре перемішуємо.
  5. Картоплю викладаємо на деко, змащене олією.
  6. Відправляємо в розігріту духовку до 200 градусів.
  7. Яйця солимо та збиваємо. Через 35 – 40 хвилин виймаємо деко і заливаємо яєчною сумішшю.
  8. Ставимо запікати ще на 10 – 15 хвилин.

Яєчня в деруні

Яєчня в деруні / Фото pinterest

Інгредієнти:

Приготування:

  1. На великій тертці натираємо картоплю, а цибулю – на дрібній.
  2. Усі компоненти з'єднуємо разом, перчимо, солимо, додаємо приправи та добре перемішуємо.
  3. Відтискаємо та зливаємо зайву рідину.
  4. На розігріту з маслом сковороду викладаємо отриману масу і розрівнюємо, надаючи форму коржа (приблизно 10 – 12 сантиметрів).
  5. Смажимо протягом 5 хвилин на мінімальному вогні. Потім ложкою обережно треба зробити отвір у центрі коржа діаметром 3 сантиметри.
  6. У цей отвір вбиваємо яйце. Його також потрібно посолити та додати спеції.
  7. Після утворення скоринки (приблизно через 3 – 4 хвилини) дерун обережно перегортаємо та смажимо близько 2 хвилин.

Тортилья

Тортилья / Фото Pexels

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Вимиваємо картоплю наріжте кубиками, додайте часник і обсмажуйте на розігрітій олії до напівготовності.
  2. Додайте нарізану дрібно цибулю та обсмажуйте ще 2 – 3 хвилини.
  3. Потім залийте картоплю злегка підсоленими та збитими яйцями.
  4. Перемішайте і продовжуйте смажити. Для отримання золотавої хрусткої скоринки тортилью необхідно кілька разів перегорнути.

Яєчня в картоплі

Яєчня в картоплі / Фото sovkusom

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Добре вимиту картоплину розрізаємо уздовж і запікаємо за температури 180 градусів протягом 40 хвилин.
  2. Потім ложкою виймаємо м'якуш.
  3. Чебрець, дрібно нарізаний часник, масло, пармезан змішуємо з картопляним м’якушем, посоліть.
  4. Заповнюємо порожнину картоплі цією масою, зверху вибиваємо яйце.
  5. Ставимо в духовку ще на 20 хвилин.

Читайте також Як оригінально та швидко пофарбувати яйця на Великдень: поради від Тані Литвинової

Про рецепти приготування страв із яєць можна говорити довго. Адже це не тільки доступний продукт, але й улюблений багатьма. Він поєднується з будь-якими продуктами: беконом, овочами, грибами, макаронними виробами тощо. Обирайте рецепт і тіште своїх близьких смачними стравами. Смачного!