Що потрібно святити на Великдень: які продукти класти до кошика

4 травня 2024, 05:30
Читать новость на русском

Підготовка до Великодня – це генеральне прибирання, випікання ковбаси та паски, ну і, звичайно збирання пасхального кошика. Є певні страви, які обов'язково слід посвятити.

5 травня християни східного обряду відзначатимуть Світле Воскресіння Христове. Згідно зі стародавньою традицією із собою у церкву несуть святковий кошик з особливими стравами. Смачно 24 склав список обов'язкових смаколиків.

Цікаво Так пекли бабусі: старовинний рецепт паски

Що потрібно покласти у кошик

Священники радять бути скромними у своєму виборі святкових страв, не потрібно готувати їх багато. Точно не можна ставити у кошик спиртні напої.


Неймовірне свято / Фото unsplash

За давнім українським звичаєм на Великдень освячують такі продукти:
– паска;
– масло;
– яйця (писанки);
– хрін (на Галичині ще кладуть страву під назвою "бурячки");
– м'ясні страви (шинку, домашню ковбасу, буженину);
– молочні продукти (сир, молоко);
– різноманітну зелень;
– сіль.

Що символізують ці страви

Кожен продукт у кошику має своє сакральне значення. Паска втілює єдність та відчуття спільноти. Крашанки вважаються символами життя та відродження. Деякі яйця фарбують у червоний колір, що символізує кров Христа.

Зелень, така як кріп, петрушка, та зелена цибуля, представляє відродження природи. Сир символізує достаток, а хрін – духовну силу.

Є кілька важливих деталей: у чому слід випікати паску.