Брауні – це шоколадний десерт у вигляді тістечка, кексу або пирога з вологим м'якушем. Світові його подарували американські кулінари.

Цікаво Нещодавно завершився фестиваль "InRestFest'2021" за підтримки ТМ "KURATOR": чим він запам'ятався

Існує кілька версій створення брауні. За однією з них, кухар помилково додав у тісто для печива розтоплений шоколад, а борошна йому забракло.

Брауні – справжня насолода для любителів солоденького / Фото Pixabay

Інша легенда приписує створення брауні домогосподарці з Бангалору, штат Мен. Вона робила шоколданий торт, але забула додати розпушувач. Він не піднявся, тому хазяйка подала на стіл пласкі шоколадні шматочки.

Також існує історія, датована 1893 роком. В Чикаго мала відбутися Колумбійська виставка, і світська левиця та дружина власника готелю Palmer House Берта Палмер дала кондитеру завдання створити десерт, який би підкорив відвідувачів. Цікаво, що брауні Palmer House з волоськими горіхами та абрикосовою глазур’ю подають в Чикаго і досі, але ім'я кондитера залишилося невідомим.

Вперше назва "брауні" вказана у книзі Бостонської школи кулінарії 1896 року, її автор – Фанні Фалмер. Але це був не звичний нам шоколадний десерт, а тістечко на основі патоки.

Втім, та ж таки Фанні Фалмер зробила брауні популярним, надрукувавши його рецепт в оновленій книзі 1906 року. З того часу десерт почав набирати популярності, до нього додавали арахісову пасту, м'яту, каву, малину, мигдаль, родзинки та карамель. Згодом брауні став однією з національних страв США.