Галицька господиня і блогерка Лілія Цвіт поділилася перевіреним рецептом різдвяного штолена з начинкою, який побачила у самому Дрездені. З цього переліку інгредієнтів вийде 3 штолени по 600 – 700 грамів, тож частування вистачить всім.

Варто спробувати Смачно і не банально: добірка оригінальних страв з курячими слайсами РябChick

Рецепт штолена від Лілії Цвіт

  • Час: 4 години
  • Порцій: 10

Пряний смак європейського Різдва: перевірений рецепт запашного штолена від Лілії Цвіт
Ви закохаєтесь у цей штолен / Фото Unsplash

Приготування:

  1. Засипте сухофрукти у банку та залийте окропом, аби їх промити. Злийте воду та додайте натерту цедру грейпфрута, дрібку меленого мускатного горіха, імбиру, кориці й подрібнені зерна кардамону.
  2. Залийте сухофрукти коньяком. Його можна замінити ромом чи будь-яким іншим міцним алкоголем. Закрийте і збовтайте вміст. Залиште банку в холодильнику на добу, а ще краще – на 5 діб.
  3. У день приготування у велику миску влийте тепле молоко, всипте 1 столову ложку цукру та перемішайте. Тоді додайте дріжджі, 80 грамів борошна й замісіть рідке тісто, як на млинці. Опару залиште у теплому місці на 40 хвилин.
  4. Розтопіть масло, додайте яйця, кефір, цукор, ванільний цукор і трішки солі. Перемішайте до однорідності. Додайте цю суміш до опари.
  5. Вимішуйте тісто протягом 10 хвилин, поступово всипаючи борошно. Після цього залиште на 40 хвилин у теплі.
  6. Злегка подрібніть горіхи та додайте до тіста разом з настояними сухофруктами. Вимішайте усе й залиште тісто у теплі ще на 1 годину.
  7. До фруктового пюре додайте манну крупу.
  8. Після цього розділіть тісто на 3 частини. Кожну з них розкачайте у формі прямокутника завтовшки 2 сантиметри. Сформуйте штолен із кожного шматка, поклавши всередину третину начинки. Залиште на 20 хвилин, а тоді випікайте за температури 160 градусів протягом години.
  9. Поки випічка ще гаряча змастіть розтопленим маслом і посипте цукровою пудрою. Загорніть у пергамент та залиште до Різдва.