Насправді варити гречку досить просто. Спершу її потрібно добре промити, щоб позбутися сміття.
Буде смачно Як смажити деруни: простий рецепт, який стане вашим улюбленим
Як правильно варити гречку
Спочатку покладіть гречку в дрібне сито або друшляк і промийте під холодною водою, перемішуючи руками. Промивайте доти, поки вода не стане прозорою.
Далі пересипте її в каструлю та залийте водою. Стандартне співвідношення води та каші – 1 до 2, тобто одна частина гречки до двох частин води. Поставте каструлю на середній вогонь і накрийте кришкою. Коли гречка закипить, посоліть її та зменште вогонь до мінімуму.
Варіть гречку на слабкому вогні близько 15 – 20 хвилин, поки вся вода не вбереться і каша стане м'якою. Після варіння вимкніть вогонь і залиште гречку під кришкою ще на 5 – 10 хвилин. Тоді вона додатково набере вологу та стане більш ніжною.
Варто зазначити, що пропорції гречки до води можна змінювати, зокрема:
- Щоб отримати гречку середньої текстури: 1 частина гречки до 1,5 частини води.
- Твердіша текстура: 1 частина гречки до 1 частини води
Помилки в приготуванні гречки
Під час приготування гречки можуть виникнути різні помилки, які вплинуть на її смак, текстуру та якість.
- Недостатнє промивання гречки перед варінням.
- Помилка в пропорціях гречки та води, через що каша може бути пересушеною або перевареною.
- Занадто активне перемішування гречки під час варіння може привести до її розварювання.
Окрім цього, якщо ви обсмажуєте гречку перед варінням, важливо її не пересушити, а ось під час розігріву каші в мікрохвильовці варто врахувати тип посуду, адже може статися пожежа.