Щорічно 25 жовтня відзначають апетитне свято – Всесвітній день макаронів. Започаткували його на Римському конгресі виробників пасти в 1995 році. Макарони – це надзвичайно давній виріб, згадки про який можна знайти ще на стінах єгипетських пірамід. Проте найчастіше страви із макаронних виробів асоціюються із сонячною Італією.

Зверніть увагу Bocuse d'Or Ukraine: як під Києвом випробовували найкращих кухарів України

Італійська паста – одна із найвідоміших сімейних страв, рецепти яких передаються поколіннями. Нижче – рецепти карбонара та лазанья, паст, які завоювали найбільшу популярність.

Рецепт карбонари

Паста карбонара – це відома кулінарна класика, яка готується зі спагеті та бекону.

Час: 1 година
Порцій: 2

Італійська класика / Фото unsplash

Інгредієнти:

  • 2 жовтки;
  • 100 грам бекону;
  • 150 грам спагетті;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки дрібно нарізаної петрушки;
  • 30 грам сиру пармезан;
  • сіль і свіжомелений чорний перець.

Приготування:

  1. Відваріть макарони аль денте в підсоленій воді.
  2. У глибокій мисці збийте жовтки із сіллю.
  3. Покладіть нарізаний кубиками бекон на сковороду та обсмажте його на повільному вогні кілька хвилин, поки він злегка не підрум'яниться. Додайте натертий часник і подрібнену петрушку та обсмажте ще кілька секунд.
  4. Сир натріть на дрібній терці.
  5. З’єднайте готові спагеті із беконом.
  6. Полийте макарони збитими жовтками, сиром та ретельно перемішайте. Жовтки із сиром повинні утворити вершковий соус і лише трохи загуснути від гарячої пасти.
  7. Подавайте із посипаним зверху сиром чи свіжою петрушкою.

Рецепт лазаньї

Традиційна страва італійської кухні, приготована з шарів тіста. Начинка може бути різноманітною – від м’ясного фаршу до шпинату та помідорів. Це надзвичайна старовинна страва, перші згадки про яку датовані XIV століттям. Згідно зі знайденим рецептом, в середньовіччі листи тіста відварювали в окропі та прошаровували їх тертим сиром із додаванням спецій.

Час: 1 година
Порцій: 4

Чудова сімейна вечеря / Фото unsplash

Інгредієнти:

  • 600 грам свинного фаршу;
  • 600 грам соусу болоньєзе;
  • 60 грам вершкового масла
  • 1/2 столової ложки пшеничного борошна;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 750 мілілітрів молока;
  • 10 листів лазаньї;
  • 500 грам твердого сиру.

Приготування:

  1. У сотейник покласти вершкове масло та розтопити. Поступово додавати борошно і розмішувати так, щоб не залишалося грудочок.
  2. Влити до муки молоко. Зменшити вогонь і томити до кремоподібної консистенції.
  3. На пательні розігріти оливкову олію та додайте м'ясний фарш.
  4. Фарш смажити до напівготовності. Влити в нього соус болоньєзе, посолити та поперчити до свого смаку.
  5. Духовку розігріти до 180 градусів. Форму змастити вершковим маслом. На дно вилити трохи соусу бешамель та викласти листи лазаньї. Наступний шар – це фарш, а на нього сикладаємо натертий сир. Потім викладаємо соус бешамель.
  6. Соусу потрібно викладати стільки, скільки необхідно, на ваш погляд, щоб лазіння вийшла соковитою. Поверх соусу викласти сухі листи лазаньї. Повторити процедуру.
  7. Останній шар листів промазати соусом бешамель і зверху щедро засипати сиром. Дати постояти 7 – 10 хвилин. Потім запікати у духовці впродовж 30 хвилин.