Айолі – це популярний французький соус, який готують на основі яєць, олії та часнику. Він особливо популярний на півдні Франції. Його використовують до смаженої або печеної картоплі, відварених курячих яєць або до курятини.

Читайте також Не проґавте сезон спаржі: готуємо ситний сніданок з яйцем-пашот

Приготувати соус айолі зовсім не складно, проте потрібно дотримуватися декількох важливих рекомендацій, адже основа соусу схожа до майонезу, а це – емульсія. Щоб вона вийшла гладкою, та не розшарувалася, олію вводьте до жовтків тонкою цівкою, не вливайте всю одразу!

Рецепт соусу айолі

  • Час: 55 хвилин
  • Порції: 8

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Зніміть з часнику зайве лушпиння, зріжте кінчики та викладіть на шар фольги. Збризніть все олією та щільно загорніть. Запікайте часник до м'якості, приблизно 45 хвилин.


Фото The spruce eats

  1. За допомогою ложки дістаньте часник з лушпиння або просто вичавіть його мисочку. Розімніть все в кремову масу.


Фото The spruce eats

  1. Збийте часник, яйце, лимонний сік, гірчицю та сіль у блендері, щоб з’єднати всі інгредієнти для соусу. Якщо ви невпевнені, що у вас вийде однорідна консистенція, використовуйте вінчик.
  1. Тонкою цівкою вливайте до маси олію та продовжуйте збивати соус.


Фото The spruce eats

  1. Присмачте соус сіллю та перцем і перемішайте.


Фото The spruce eats

  1. Подавайте айолі до столу одразу або зберігайте в холодильнику протягом 2 діб.

Смачного!

Що робити, якщо соус розшарувався?

Якщо ви перебили соус і він розшарувався, візьміть ще одне яйце і кілька столових ложок олії. Почніть все з початку у чистому посуді. Після того, як емульсія запрацює, використайте вже готовий, але розшарований соус айолі, як решту олії.