Смак Полтавщини на столі: стародавній рецепт вергунів

16 жовтня 2023, 16:09
Читать новость на русском

Українська кухня багата не тільки на супи чи м'ясні страви. У нас багато страв саме домашньої випічки, серед яких доволі забутий рецепт полтавських вергунів.

Вергуни – давня страва української кухні родом з Полтави. Це обсмажені палички з тіста вкриті цукровою пудрою чи политі медом. Їх готують не тільки взимку на свята, а й влітку, щоб почастувати діток смаколиками.

Читайте також Знадобиться всього 30 хвилин: рецепти смачних курячих ковбасок на пательні чи в духовці

Такі домашні солодощі стануть справжнім відкриттям для вас, адже українська кухня така багатогранна та смачна. Спробуйте і вам сподобається результат.

Рецепт вергунів

  • Час: 2 години
  • Порції: 6
Інгредієнти:
 – 450 грамів кефіру;
 – 10 – 11 грамів сухих дріжджів, або 25 грамів пресованих;
 – 1 маленьке яйце, або жовток;
 – 75 грамів цукру;
 – цедра апельсина чи лимона;
 – 670 – 700 грамів борошна;
 – олія для смаження.

Приготування:

  •  Для тіста змішуємо кефір, яйце, цукор, дріжджі і трішки борошна. Даємо йому постояти 15 – 30 хвилин. Коли тісто підійшло, стало пишне – додаємо рештки борошна, цедру апельсина (можна замінити на домашню суху м'яту чи навіть чебрець).

  • Добре вимішуємо тісто і залишаємо ще під мискою підійти 30 хвилин. Далі коли тісто підійшло трохи, і стало менше липнути, розкачуємо його товщиною десь пів сантиметра (на підпил беремо ще додатково борошно).
  • Нарізаємо довгими полосками, надрізаємо їх в середині і вивертаємо. Даємо ще досить добре підійти і смажимо в гарячий олії.
  • Викладаємо обсмажені вергуни на паперовий рушник, щоб він увібрав надлишкову олію. Ще гарячими поливаємо або медом, або сиропом солодким, або цукровою пудрою.

Смачного!

Сподобався рецепт? Спробуйте також приготувати яблучні мафіни зі штройзелем за нашим рецептом.